Tesla banku dokapitalizirali Zvijezda, Končar i Sladorana

Autor: Ana Blašković , 04. srpanj 2011. u 22:00

Temeljni kapital srpske banke nakon financijske injekcije premašio je 32 milijuna kuna

Projekt srpske banke u Hrvatskoj prošao je na svom prvom većem testu: Tesla banka u ponedjeljak je uspjela prikupiti 22,5 milijuna kuna dodatnog kapitala. U dokapitalizaciji Tesla banke sudjelovali su Fond za razvoj Republike Srbije s gotovo 11 milijuna kuna, a isprsili su se i Zvijezda iz koncerna Agrokor sa 4 milijuna kuna, Končar sa 3,5 milijuna kuna, Sladorana Županja sa 2 milijuna kuna. Osim većih institucionalnih investitora i domaćih tvrtki, u prikupljanju kapitala sudjelovao je i niz manjih domaćih i inozemnih dioničara, poput srpske Mesne industrije Matijević koja je povećanje kapitala Tesla banke poduprla s oko 100.000 eura.

Zadovoljni prvom rundom
“Zadovoljni smo odazivom ulagača na dokapitalizaciju unatoč relativno kratkom roku za pripremu. Cilj nam je bio da dokapitalizacija bude u okvirima do 30-ak milijuna kuna, a do kraja godine idemo prema temeljnom kapitalu od 100 milijuna kuna koliko nam je potrebno da bismo mogli pokrenuti značajniji val kreditiranja”, rekao je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Tesla banke Zvonko Agičić. “Uspješan odaziv ulagača dobar je signal da su domaće i strane tvrtke te državne institucije prepoznale naš projekt. U nastavku prikupljanja kapitala do kraja godine nadamo se sudjelovanju i europskih razvojnih fondova. Imamo želje i preferencije, no najesen nas čeka čitav niz pregovora i razgovora”, otkrio je Agičić.S tehničke strane, u ovom krugu povećanja kapitala postojeći dioničari bili su djelomično isključeni iz prava prvenstva u dokapitalizaciji. Temeljni kapital banke nakon te financijske injekcije premašio je 32 milijuna kuna. Tesla banka zasad je primarno fokusirana na potreban kapital što znači da je u strogom smislu bankarskog poslovanja još uvijek nije uključena niti u depozitnu ni kreditnu sferu, za što je postojeća veličina njezine bilance nedostatna.

Sanjaju 500 mil. kn aktive
Savjet HNB-a formalno je dao zeleno svjetlo za Tesla banku prije manje od dva mjeseca, omogućivši Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine stecanje većinskog paketa dionica A štedne banke koja je potom preimenovana u Tesla banku. Projekt otpočetka prate kontroverze o srpskom kapitalu, dok se bankarski stručnjaci uglavnom osvrću na problem poslovanja malih banaka u Hrvatskoj. Plan Tesla banke je u idućih tri do pet godina podići aktivu na razinu od 500 milijuna kuna te kadrovski i orghanizacijski ojačati banku, a do kraja ove godine otvorit će se i prva poslovnica u Zagrebu.

Potreban poticaj

Za suradnju tvrtki u Hrvatskoj i Srbiji
“Osnovna funkcija Tesla banke je stvaranje održivih ekonomskih uvjeta za povratak, ostanak i opstanak Srba u Hrvatskoj”, rekao je Bojan Pajtić, predsjednik Vlade AP Vojvodine, te dodao da je cilj poticanje suradnje i povezivanje tvrtki iz Hrvatske i Srbije. Premda odnosi dviju zemalja idu uzlaznom putanjom, smatra ministar u Vladi Srbije Srđan Srećković, to nažalost još ne prati i razvoj gospodarske suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close