Tele2 stao na kraj nagađanjima o prodaji

Tele2 Hrvatska, koji vodi Pavlinić, lani imao prihode 1,4 milijarde kuna Tele2 Hrvatska, koji vodi Pavlinić, lani imao prihode 1,4 milijarde kuna

Čelnik trećega mobilnog operatera pohvalio Vladu zbog smanjenja RF frekvencija, a Hakom zbog visokih standarda.

Godišnje izvješće švedske matice Tele2 za 2018. godinu prvi je put dalo odgovor na pitanje - prodaje li ta kompanija svoje poslovanje u Hrvatskoj.

Gotovo desetljeće i pol otkako je treći mobilni operater ušao na naše tržište, nije prošlo polugodište ili čak tromjesečje da se o tome nije barem neslužbeno nagađalo, uz objašnjenje da je Hrvatska premalo tržište za tri velika telekom operatera.

Švedski Tele2 sada je financijsko-računovodstvenom fusnotom u svom izvješću nedvosmisleno dao do znanja da Tele2 Hrvatska smatra dobrim, ali još važnije - vrlo perspektivnim ulaganjem. Drugim riječima, šansa da Tele2 AB sad ide u prodaju hrvatskoga poslovanja jednaka je šansi da to učini Deutsche Telekom s Hrvatskim telekomom ili pak Telekom Austria s A1 Hrvatskom. Svi oni to teoretski mogu napraviti, ali je izvjesno da neće.

Rekordan rast
Tele2 Hrvatska u srijedu je objavio rekordan rast prihoda. U 2018. godini oni su porasli za 14,34 posto na 1,4 milijarde kuna uz rast operativne profitabilnosti od gotovo tri i pol puta na 307 milijuna kuna. EBITDA marža sada je na pola one koju ostvaruje Hrvatski telekom, najuspješniji u tome, i iznosi 22 posto. Usporedbe radi, HT operativnu maržu drži blago iznad 40 posto.

 

Pavlinić

Imali smo prošle godine gotovo 100 milijuna kuna investicija i ove ćemo ih godine moći udvostručiti.

Međutim, financijsko-računovodstvena fusnota koju je u svom izvješću dodao Tele2 AB nadmašuje i te, prilično dobre pokazatelje. Matica trećeg mobilnog operatera, naime, navodi da je napravila reviziju procjene vrijednosti Tele2 Hrvatska. Koliko sada točno procjenjuje da vrijedi ova kompanija, ne navodi se, a to nam ni u Tele2 Hrvatska nisu željeli komentirati.

Tele2 AB navodi pak da je zbog nove, bolje procjene vrijednosti hrvatske operacije uklonila rezervacije, odnosno osiguranja u iznosu od 105,9 milijuna kuna ili 149 milijuna švedskih kruna.

"U četvrtom tromjesečju 2018. godine ukinuli smo umanjenje vrijednosti dugotrajne imovine, koja nije goodwill, priznata u Hrvatskoj tijekom 2012. i 2013. godine, od 149 milijuna švedskih kruna kao rezultat poslovanja boljeg nego što je menadžment prije očekivao", stoji u godišnjem izvješću za 2018. švedskog Tele2.

 

307 milijuna

kuna operativna dobit je Tele2 Hrvatska u 2018. godini

 Drugačija perspektiva
Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Tele2 Hrvatska i bivši direktor financija tog operatera, baš tijekom 2012. i 2013., za Poslovni dnevnik izjavio je da je ovo bio logičan potez uprave u Švedskoj. "Mnogo je bilo razloga zbog kojeg je tada, iz švedske perspektive, izgledalo da se u Hrvatsku više ne isplati ulagati. Vlada je bila povećala naknade za radiofrekvencije (RF), onda stanje na tržišnoj utakmici kakvo je bilo i drugi pokazatelji doveli su do te odluke. Sada su i rezultati i perspektive drugačiji", kaže Pavlinić.

Pohvalio je Vladu da je nakon pet godina vratila RF naknade na prijašnju razinu i Hakom, jer nije "po defaultu" HT-u odobrio preuzimanje EvoTV-a, nego provodi standardni postupak. "Nama je to omogućilo da povećamo investicije na gotovo 100 milijuna kuna u 2018. i ove ćemo ih godine zato moći udvostručiti", zaključuje Pavlinić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve