Svu dobit usmjeravamo na radnu integraciju teže zapošljivih skupina

Autor: Marta Duić , 23. lipanj 2017. u 13:15
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

U manje od godinu dana prikupili su više od 100 tona robe i otpadnog tekstila, a većina zaposlenih su pripadnici teže zapošljivih skupina

Tri socijalne zadruge Humana Nova (Čakovec, Zagreb i Istra) osnovane su radi pomoći u zadovoljenju osnovnih životnih potreba i uključenja u radne i gospodarske procese osoba koje su socijalno ugrožene, nemoćne i koje se nalaze u nepovoljnim osobnim, gospodarskim, socijalnim i drugim okolnostima. Kako kaže Ivan Božić, upravitelj čakovečke zadruge, koji je istovremeno na funkciji predsjednika skupštine zagrebačke zadruge, problemi nezaposlenosti i povećanje količine otpada, naročito tekstilnog dali su im ideju kako da ta dva problema riješe ‘jednim udarcem’.

“Socijalna zadruga Humana Nova društveno je poduzeće što znači da djelovanjem zadruge pomažemo zajednici u kojoj se ona nalazi, a putem djelovanja stvaramo sredstva koja se koriste isključivo za poslovanje te razvoj zadruge i nova zapošljavanja”,tvrdi Božić. Humana Nova Zagreb ima deset članova, Humana Nova Čakovec je prilikom osnivanja imala osam članova dok ih danas broji 21, a Humana nova Istra ima sedam osnivača. Primarni cilj ovih neprofitnih organizacija je socijalna inkluzija i radna integracija teže zapošljivih skupina. Ostvaruju ga kroz zapošljavanje i uključivanje u rad osoba pripadnika marginaliziranih skupina na poslovima unutar zadruga, od sortirača, vozača, radnika u trgovini te administrativnih poslova u zadruzi.

“Osnažujemo ih i pridonosimo njihovom osobnom razvoju, što direktno doprinosi podizanju samopouzdanja i kvalitete života, ne samo njima samima već i njihovim obiteljima i prijateljima˝, kaže Božić.

Širenje poslovanja

Humana Nova prodaje rabljenu odjeću po cijeni od 40 kn/kg u trgovini na adresi Ulica Grada Gospića 3 u Zagrebu i u Mihovljanskoj ulici 89 u Čakovcu, a nedavno je osnovana i zadruga u Puli. Otvoren je i mala trgovina na Opatovini u strogom centru Zagreba, partnerska trgovina u Velikoj Gorici, te se pregovara oko otvorenja dućana s vrhunskom korištenom robom i redizajniranom odjećom branda Stamena na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića. Također, u planu je osnivanje i dviju zadruga koje će pokrivati teritorije Dalmacije i Slavonije. Kako tvrdi Božić, onu robu koju ne mogu prodati kroz svoju mrežu, plasiraju domaćim second hand shopovima ili u Regeneraciju iz Zaboka. U zadruzi Humana Nova Zagreb, u manje od godinu dana su uspostavili poslovanje, prikupili više od 100 tona rabljene robe i otpadnog tekstila, te zaposlili jedanaest osoba od kojih su većina pripadnici teže zapošljivih skupina. Od toga su dvoje mladih liječenih od malignih bolesti u djetinjstvu, dvije mlade osobe s invaliditetom, dvije nezaposlene mlade osobe, jedna osoba bez stalnog smještaja te dvije osobe starije od 50 godina. U radu zadruge redovno sudjeluje 4 do 5 volonterki, a u suradnji s Probacijskim uredom Ministarstva pravosuđa osam osoba radi na radu za opće dobro.

Opremljen je prostor, procesi su optimizirani za trenutan broj zaposlenika/volontera te su krenuli u razvoj novih planova i akcija djelovanja. U ovoj godini djelovanja želi se ostvariti povećanje izvoza, te broja dućana-partnera koji bi, umjesto iz uvoza, kupovali u Humani.

Socijalna zadruga u Čakovcu zapošljava 16 zaposlenika, sedam osoba s invaliditetom, sedam dugotrajno nezaposlenih žena, visokokvalificirana muška osoba zadužena za razvoj, te Upravitelj ekonomist. U posljednje četiri godine sakupljeno je oko 830 tona tekstila i tekstilne odjeće. Zadruga u Čakovcu dobitnik je nagrade za Socijalno poduzetništvo, Ključna razlika – u kategoriji zapošljavanja osoba s invaliditetom i nagrade METRO – Zvijezda zajednice. Ove godine upravitelj zadruge Ivan Božić je dobio nagradu Ponos Hrvatske.

Povezivanje s drugim poduzećima

Planovi za budućnost uključuju unapređenje pakiranja robe za prodaju na veliko, zapošljavanje još ljudi u sortirnici i gospodarenju otpadom. Žele i unaprijediti sustav za prikupljanje tekstila te širenje na prikupljanje namještaja, bijele tehnike, knjiga. Uz to, u planu im je otvaranje sekundarne zadruge koja će preuzeti brigu o marketingu, prodaji na veliko te edukaciju zaposlenika.

“U desetak mjeseci djelovanja prikupili smo više od 100 tona rabljene odjeće i tekstilnog otpada. Samo ona roba koja je neoštećena i kompletna te zadovoljava specifične zahtjeve naših zaposlenika/kupaca ide u našu trgovinu”, objašnjava upravitelj zadruge u Zagrebu, Roman Danko.

Roba koja je neoštećena i kompletna, no ne zadovoljava zahtjeve pakira se u vreće od cca 50 kilograma te ih privremeno skladište dok pronalaze kupce. Jedan dio robe, onaj najlošije kvalitete se balira i reciklira, dok od pamučnog tekstila proizvodimo industrijske krpe za čišćenje i time dodajemo vrijednost otpadu.

Nedavno su pokrenuli i korporativni program, točnije oblik povezivanja i suradnje između Humana Nove i drugih poduzeća. Izdvajaju suradnju s hotelom Double Tree Hilton Zagreb koji donira svoju posteljinu od kojih se proizvode industrijske krpe. Također, tvrtka CO2cut je sponzorirala certifikat CO2 neutralnosti u poslovanju. Promicanjem socijalne inkluzije i zapošljavanjem osoba s invaliditetom rade i na dizanju svijesti o mogućnostima zapošljavanja tih skupina i drugih društveno isključenih osoba.

“Ideja je u tome da bi Humana Nova imala svoje ‘kumče’ za kojeg će netko uplaćivati bruto minimalac i tako pridonijeli lakšem zapošljavanju ili održavanju radnog odnosa zaposlenika. Još su tu mogućnosti isticanja sponzorstva ili nekih drugih zajedničkih marketinških aktivnosti˝, poručuje Danko.      

Komentirajte prvi

New Report

Close