Sve manje radno sposobnih i aktivnih

Autor: Marija Brnić , 27. prosinac 2016. u 14:29
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Prvi podaci DZS-a govore da se i u trećem kvartalu nastavio pad radne sposobnosti koji traje 8 godina.

Smanjenje nezaposlenosti u standardno najaktivnijem trećem tromjesečju na tržištu rada u Hrvatskoj i dalje ne prate jednako pozitivni pomaci u segmentu zaposlenosti i aktivnosti. Prvi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju, naime, da zaposlenost u trećem kvartalu stagnira, dok nastavlja rasti broj neaktivnih. Razmimoilaženje ovih pokazatelja pripisuje se nastavku pada broja radno sposobnih stanovnika u Hrvatskoj, koji ima konstatno negativan predznak još od početka gospodarske krize, već punih osam godina. Točnije, taj zabrinjavajući trend u kontinuitetu traje već 32 kvartala. S druge strane, pada radna aktivnost – od ukupnog broja radno sposobnih građana aktivno na tržištu rada u trećem kvartalu bilo njih 51,1 posto, dok je u istom lanjskom tromjesečju stopa aktivnosti iznosila 53,5 posto. U brojkama, ove godine u trećem tromjesečju broj aktivnih građana bio je manji za čak 82 tisuće u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Zaposlenost u trećem tromjesečju ove godine blago je povećana; u odnosu na lanjskih 45,3 posto stopa zaposlenosti podigla se na 45,8 posto, odnosno zaposlenih je bilo 16 tisuća više u promatranom razdoblju. Na godišnjoj kvartalnoj razini porast zaposlenosti bio je izraženiji kod muške populacij. Tako je u trećem tromjesečju stopa zaposlenosti muškaraca porasla za jedan postotni bod, na 52,3 posto, dok je kod žena zadržana na istoj razini, 39,8 posto. Istodobno je ukupan broj nazaposlenih smanjen je za 95 tisuća.

Neujednačenost u kretanjima zaposlenosti i nezaposlenosti, uz pad pad brojnosti radno aktivnog stanovništva, a koju se bilježi u konačno pozitivnijem okruženju i uvjetima gospodarskog oporavka, analitičari vide kao potvrdu utjecaja nepovoljnih demografskih trendova i rastućeg, ekonomski motiviranog iseljavanja iz Hrvatske.     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovaj Pero je veliki katolik, sipa neograničenu količinu patološke mržnje iz dana u dan i postao je dosadan kao proljev.

Pokazatelji su sve bolji.

Kada su na vlasti bili SDP+HNS Lex Kukuriku štotočine bilo je čak 295.000 nezaposlenih , a sada je puno manje , samo 202.000.

Zaposlenih je bilo 1.602.000 a sada je bolje 1.643.000.

Jedino su problem ovi “neaktivni “, njih čak 1.747.000 koji su uhljebi u jednoj od 52.000 udruga ili neće raditi ili rade u fušu ?

New Report

Close