Sushi, trčanje i bicikliranje mamci za goste izvan sezone

Autor: Marija Crnjak , 04. siječanj 2015. u 22:00
Sezona lova na izvansezonske goste počinje u Zadru, a cilj su Japanci/Željko Mršić/PIXSELL

Potkraj siječnja u Zadru se očekuje mnogo predstavnika japanskih turističkih organi-zatora putovanja i novinara.

S ciljem produljenja turističke sezone i privlačenja gostiju koji ne žele samo sunce i more u Hrvatskoj će se ove godine održati nekoliko važnih manifestacija daleko prije glavne sezone, a sudeći prema sadržaju, sportski entuzijazam bit će jedan od glavnih pokretača izvansezonskog turističkog prometa.

Ipak, prva značajnija manifestacija koja bi trebala privući prije svega turiste iz Japana vezana je uz gastro ponudu i bogatu ribarsku povijest zadarske regije. U posljednjim danima siječnja u Zadru će se tako održati prvi hrvatski Sushi&Tuna festival, čiju organizaciju potpisuju Turistička zajednica Grada Zadra uz potporu Ministarstva turizma i Japanskoga veleposlanstva u Hrvatskoj. Na dvodnevnoj manifestaciji koja kalendarski prethodi čak i karnevalskim zabavama očekuje se značajan broj predstavnika japanskih turističkih organizatora putovanja, novinara. U planu je priprema jela od domaće tune u izvedbi japanskih i hrvatskih kuhara, popratni zabavni program, uključujući i nastup japanskih Wa-daiko bubnjara, a ako vrijeme dopusti, bit će prilike i za pokazni "big game fishing", koji je u Hrvatskoj sve popularniji. Prvi megaprojekt održat će se potkraj travnja.

Riječ je o svjetskoj profesionalnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia, koja će se voziti na potezu od Dubrovnika do Istre, Zagreba i Varaždina. Riječ je o utrci prve kategorije prema klasifikaciji Međunarodne biciklističke federacije, koja je tek stepenicu niže rangirana od Tour de Francea ili Giro d'Italia. Potkraj svibnja u Rovinju se održava sastanak koji možda nije atraktivan za opću javnost, ali bi hrvatski turizam u idućem razdoblju od njega trebao imati višestruku korist jer predstavlja promociju Hrvatske u cijelom svijetu. Hrvatska je, naime, izabrana za domaćina 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, koja će okupiti 300-tinjak sudionika, predstavnika ministarstava zaduženih za turizam iz cijeloga svijeta.

Osim radnog dijela u trajanju od dva dana, 28. i 29. svibnja, skup predviđa bogat popratni program, putem kojeg će se predstaviti bogatstvo i autohtonost turističke ponude Hrvatske, odnosno Istre. Kad je posrijedi posezona, najjača manifestacija očekuje Pulu, koja će ugostiti međunarodnu triatlon utrku IRONMAN. Riječ je o najmasovnijoj svjetskoj utrci takvog tipa koja okuplja više od sto tisuća sudionika i održava se u 58 zemalja svijeta, a od iduće godine u kalendar natjecanja uvrštena je i Pula.

Cilj organizatora je uvrstiti utrku u rujnu u Puli u kalendar natjecanja, tako da Pula postane "official IRONMAN town". Manifestacija će se održavati četiri dana, otkad atletičari počnu stizati do kraja njihova odmora nakon utrke. Očekuje se između 2500 i 3800 natjecatelja, koji uglavnom dolaze s pratnjom od barem dvije osobe, pa se u Puli očekuje između 10 i 12 tisuća ljudi. Procjenjuje se da svaki natjecatelj u tom vremenu prosječno potroši od 500 do 1200 eura, a zanimljivo je da gotovo svi natjecatelji vole unaprijed posjetiti lokaciju, pa se njihov prvi posjet očekuje već oko Uskrsa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close