Šuica i Jakovčić guraju LNG na Krku

Autor: Tomislav Oharek , 27. veljača 2015. u 09:27
Dubravka Šuica i Ivan Jakovčić/PIXSELL

Odluka o energetskoj uniji već se dugo iščekuje, a dolazi u svjetlu krize u Ukrajini.

Europska komisija donijela je okvirnu strategiju za energetsku uniju koja je prvi korak energetskoj neovisnosti Europe.

Odluka o energetskoj uniji koja se već dugo iščekuje dolazi u svjetlu krize u Ukrajini. U Bruxsellesu ju je predstavio potpredsjenik Komisije Maroš Šefčović. Energetska unija spojit će 28 energetskih tržišta u jedno, a naglasak je na učinskovitosti energije. "Startegija je timski projekt 14 članova komisije i najambiciozniji je projekt Europe od Europske zajednice za ugljen i čelik. Nemamo vremena za gubljenje. Pravi posao tek počinje", poručio je na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu Šefčović, potpredsjenik Komisije zadužen za energetsku uniju.  

 

55posto

energije Europska unija uvozi

"Energetska unija naš će energetski sustav pripremiti za budućnost, to je budućnost održive ekonomije, sustav kojeg pokreću obnovljivi izvori energije i u kojem će građani i lokalne zajednice imati važniju ulogu. Europa mora imati vodeću ulogu u stvaranju novih izvora energije", poručio je Šefčović. Prvo izdanje strategije bit će poznato do kraja godine, a njena implementacija dovest će u konačnici i do rasta gospodarstva ali i otvaranja novih radnih mjesta. "Stvorit ćemo nove poslovne sektore, nove poslovne modele i profile, a kako bi smo to postigli moramo početi sada. Danas smo predstavili viziju i akcije kako ćemo to ostvariti, ali pravi posao tek počinje."

"Činjenica je da se većina energije u Europskoj uniji uvozi, više od 55 posto, isto tako je činjenica da nam je infrastruktura zastarjela i zato je dobro da je energetska sigurnost visoko na dnevnom redu Komisije. S obzirom da dolazim iz Hrvatske, želim posebno istaknuti projekt LNG terminala, koji će se, nadam se, graditi na otoku Krku jer će znatno doprinijeti energetskoj neovisnosti i Hrvatske i Europe", zaključila je članica Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta i zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica. S njome se složio i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, koji je u govoru na plenarnoj sjednici u Bruxellesu pozvao na zajedničko europsko ulaganje privatnog i javnog kapitala u projekt izgradnje LNG terminala na otoku Krku.

Jakovčić je naglasio da bi od tog projekta korist imale mnoge srednjoeuropske i južnoeuropske zemlje članice. Također je upozorio je i na velike mogućnosti korištenja obnovljive hidroenergije na Balkanu.  Parlamentarci su u raspravi izrazili zadovoljstvo postignutim smjernicama, ističući da je ovo korak naprijed suprotstavljanju izazovima s kojima se Europa svakodnevno suočava. Podsjetili su i na izjave poljskog premijera Donalda Tuska koji je ukazao na pretjeranu ovisnost o ruskoj energiji, što oslabljuje Europu. Dominantni dobavljač ima moć podizati cijene i smanjivati ponudu zbog čega se Europa treba suprotstaviti ruskom monopolizmu s jedinstvenim europskim tijelom koje će kupovati plin", zaključio je Tusk.

Komentirajte prvi

New Report

Close