Stoljetni jedrenjak oživljavaju za turiste

Autor: Marija Crnjak , 11. prosinac 2017. u 14:32
Brod će biti u voznom stanju i koristit će i za poduku budućih pomoraca, Foto: PD

Entuzijazam građana Lošinja uz novac EU, Županije i Ministarstva ostvario Loger Nerezinac.

Dodjelom bespovratnih sredstava od Ministarstva turizma u iznosu od gotovo 700 tisuća kuna, zatvorena je financijska konstrukcija projekta Loger Nerezinac, rekonstrukcije staroga drvenog jedrenjaka koji će krajem sljedeće godine biti postavljen uz Muzej Apoksiomena na rivi u Malom Lošinju kao interpretacijski centar. Uz Ministarstvo, realizaciju projekta vrijednog ukupno 1,5 milijun kuna pomogli su i Primorsko-goranska županija iz EU fondova s 90 tisuća eura te Grad Mali Lošinj koji je nositelj projekta, no realizacija rekonstrukcije jedrenjaka koji je prije 120 godina prevozio pijesak u Veneciju rezultat je prije svega entuzijazma Lošinjana, prijatelja koji su prije šest godina odlučili udružiti snage kako vrijedno kulturno dobro ne bi potonulo.

“Brod je bio poklon jednoga starog brodograditelja vlasniku škvera u Nerezinama i odlučili smo ga rekonstruirati kako bi ga priveli turističkoj i edukativnoj namjeni. Nakon rekonstrukcije koja se odvija pod kontrolom konzervatora u Lošinjskom brodogradilištu brod će biti u plovnom stanju i služit će kao turistička atrakcija, za predstavljanje Lošinja, ali i za eventualnu poduku učenika pomorske škole”, pojasnio nam je Ferdinand Zorović, koordinator i jedan od idejnih začetnika projekta.

 

1,5milijun

kuna košta projekt rekonstrukcije staroga broda

Inače, loger je vrsta teretnog jedrenjaka koji je služio za prijevoz drva, vapna, pijeska i ostalog tereta. Iako nekad mnogobrojan na sjevernojadranskim otocima, postoji samo jedan poznati preživjeli primjerak, loger Nerezinac. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1880., ali ne postoje točni podaci o tome. Loger Nerezinac jedan je od 46 projekata kojima su odobrena bespovratna sredstva temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017., u ukupnoj vrijednosti od gotovo 20 milijuna kuna, a uložit će se u plaže, centre za posjetitelje i interpretacijske centre.

Radi se o novcu Fonda za turizam, koji se puni iz naknada za koncesije i prodaje zemljišta temeljem važećeg Zakona o turističkom zemljištu. Minimalni iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a 200.000,00 kn za projekte uređenja plaža.

Ministarstvo je u ovoj godini iz Fonda podržalo projekte uređenja 22 plaže, po 700 tisuća dobile su plaže u Starigradu (Kulina) i Ninu (Ždrijac) i Baškoj vodi, 600 tisuća Ministarstvo daje za plažu na bribirskoj obali, plaža Hidrobaza dobit će 400 tisuća, plaža Brodarica kod Šibenika 500 tisuća. Muzejski prostor za budućnost u Karlovcu dobit će 630 tisuća kuna, interpretacijski centar “Dravski zlatari” u općini Donji Vidovec dobit će 700 tisuća kuna, a Grad Vrbovsko dobiva pola milijuna kuna za Kamačnik.     

Komentirajte prvi

New Report

Close