Što napraviti kada vam poslodavac ne da plaću?

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2016. u 12:44
Foto: Jurica Galoić/ Pixsell

Radnik koji dulje ne prima plaću za obavljeni rad može dati i izvanredni otkaz s obrazloženjem neisplate plaća.

Kada vas izigra poslodavac, sindikalac Ozren Matijašević predlaže zvanje sindikata u pomoć, koji će, ako je 'normalan i pošten', dati besplatan savjet i učiniti slučaj javno dostupnim. 'Sud javnosti može pomoći rješavanju problema. Onda će i inspekcije početi raditi svoj posao', zaključio je. 

Kako piše tportal, radnik koji dulje ne prima plaću za obavljeni rad može dati i izvanredni otkaz s obrazloženjem neisplate plaća. Također, ako je poslodavac radniku krajem svakog mjeseca za prethodni mjesec rada predao obračun neisplaćene plaće, tada radnik može pokrenuti ovrhu protiv poslodavca, i to temeljem obračuna plaće koji predstavlja ovršnu ispravu.

Ovrha se podnosi direktno Financijskoj agenciji, a ako poslodavac nije svaki mjesec predao obračun plaće, tada radnik može tužiti poslodavca na nadležnom sudu za isplatu, savjeti su s portala Moj Posao. S obzirom na to da se radi o sporu iz radnog odnosa, radnik ne plaća sudsku pristojbu u takvom sporu. 

Iznimno, ako je poslodavac djelomično isplatio plaću radniku u iznosu koji je manji od minimalne plaće, radnik za taj mjesec ostvaruje pravo na isplatu iznosa minimalne plaće umanjenog za iznos koji mu je isplaćen po osnovi te plaće odnosno naknade plaće. Navedene isplate izvršava Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

Komentirajte prvi

New Report

Close