Što bi najviše trebalo mijenjati u državi? Hrvatska dobila preporuke

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Međunarodni monetarni fond (MMF) i ove godine donio je preporuke za strukturne reforme u Hrvatskoj.

Izvješće je objavljeno na 69. stranica i donosi niz korisnih informacija kojima se ocjenjuje provedba reformi (do kraja 2018.), kao i daju preporuke za nastavak. Mnoge preporuke MMF-a sadržajno su identične onima od Europske komisije, a dokazuju glavne strukturne probleme.

Izvještaj je analizirao hrvatski Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) čiji je rad posvećen mijenjanju Hrvatske, kako bi postala uspješna.

Makroekonomska slika: usporavanje gospodarskog rasta i jačanje inflacije

Realni rast BDP-a u trećem tromjesečju 2018. bio je 2,8%. Očekuje se blago usporavanje rasta na 2,5% 2020. i oko 2% 2024.

Istovremeno, očekuje se blago povećanje inflacije s trenutnih oko 1% na 1,6% 2020. i oko 2% 2024., uz čega je vezan i rast cijena energenata.

Javne financije: dug se nastavlja smanjivati, državna potrošnja i dalje visoka

Navodi se napredak u fiskalnoj konsolidaciji s udjelom javnog duga u BDP-u od 75% u trećem tromjesečju 2018. i s projekcijom od 61% do 2024. godine. Hrvatska je stoga među 5 EU gospodarstava po najvećem padu udjela javnog duga u BDP-u posljednje 3 godine i to u iznosu od 9%-tnih bodova. Također, navodi se učinak porezne reforme na povećanje neto plaća, pogotovo kod visokoobrazovanih osoba s vještinama.

Blago je snižen udio javne potrošnje u BDP-u na oko 46 %, ali će se zadržati na istoj razini i u razdoblju do 2024., pod uvjetom da se ne provedu strukturne reforme s rezanjem uloge države.

Kada se gleda struktura javne potrošnje i njezin udio u BDP-u, socijalne naknade (mirovine, zdravstvo, socijala) su na 16-17%, masa plaća je na 12%, materijalni rashodi na 8%, kamate na 2%, kao i subvencije 2%.

Javna uprava: treba smanjiti udio mase plaća u BDP-u, broj zaposlenih i bolje povući EU novac

Hrvatska ima jedan od najvećih udjela mase plaća u regiji, obzirom da isti čini 11,3% BDP-a (a većina usporedivih zemalja Istočne Europe ne prelazi 10%). To je uvelike posljedica velike fragmentiranosti javne uprave (s malim prosječnim brojem stanovnika po lokalnoj jedinici u odnosu na mnoge europske zemlje). Stoga se predlaže srednjoročno smanjenje udjela mase plaće u BDP-u za 0,5%-tnih bodova (na 10,8% BDP-a, tj. za cca do 2 milijarde kuna). Time bi se prema tom pokazatelju Hrvatska približila EU prosjeku.

Ističe se kako u privatnom sektor postoji manjak radne snage, što otvara mogućnost za predloženo smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Pozdravlja se tranzicija prema jedinstvenom formiranju javnih plaća sukladno učinku. Navodi se i spajanje 54 javnih tijela, što će utjecati na povećanje efikasnosti javnih usluga te smanjenje personalnih (niži su koeficijenti plaća u ministarstvima, ukinuta su upravljačka i nadzorna tijela) i operativnih troškova (najam i drugi prijašnji odvojeni troškovi).

Preporučuje se poboljšanje povlačenja novca iz EU fondova kako bi se povećala ulaganja. Trenutna stopa ugovaranja EU projekata je 62% (krajem 2018.) u odnosu na ponuđeni iznos tijekom za razdoblje 2014.-2020.

Poslovna klima: i dalje malo stranih ulaganja, loše pravosuđe

Plaće ostaju relativno visoke u odnosu na razinu prosječnog ekonomskog standarda po stanovniku, ali ne i u odnosu na produktivnost. S druge strane, priljev izravnih stranih ulaganja (FDI) ostaje nizak u odnosu na usporedne zemlje.

Pozdravlja se objedinjavanje inspekcijskih službi zbog povećanja njihove efikasnosti (i oslobođenja poduzetnika od automatskog kažnjavanja manjih prekršaja). Određeni napredak postignut je kod smanjenja parafiskalnih nameta, uključujući i upravne pristojbe, a jedna od glavnih preporuka je nastavak njihovog smanjivanja.

Također, analitičari MMF-a snažno preporučuju i nastavak uklanjanja zapreka koje otežavaju pristup reguliranim profesijama te se pritom navodi planirana liberalizacija za 24 profesije. Predlaže se i olakšanje troškova stečaja poduzeća, kao i daljnja fleksibilizacija tržišta rada.

U području pravosuđa, koje bitno utječe na poslovnu klimu, učinjen je ograničeni napredak glede smanjivanja broja neriješenih predmeta. I dalje su loši mehanizmi rješavanja sporova.

Obzirom na mali napredak, preporučuje se ubrzanje privatizacija, pogotovo prodaja neaktivne državne imovine.

Zdravstvo: 40 % osiguranih ne radi

Počele su se primjenjivati mjere poboljšanja financijske održivost zdravstvenog sektora. Napredak je učinjen s funkcionalnom integracijom bolnica, objedinjenom nabavom i ograničavanjem troškova lijekova, što će utjecati na uštede. Zdravstveni doprinos je povećan za 1,5%-tnih bodova.

Ipak, cjelovita transformacija (financiranja zdravstva) zahtijeva i racionalnije premije (zdravstvenog osiguranja), kao i veće participacije. Time bi se broj izuzeća smanjio, obzirom da oko 40% osiguranika ne radi.

Mirovine: sustav u deficitu, problem povlaštenih mirovina

Pozdravlja se mirovinska reforma kao značajan napredak u pravom smjeru, sa ciljem osiguranja dugoročne stabilnosti sustava.

Ipak, ističe se kako trenutni paket neće značajno smanjiti deficit mirovinskog sustava koji iznosi oko 4% BDP-a. Stoga MMF vidi prostor za ukidanje mirovina po posebnim uvjetima (povlaštene mirovine) i jačanje II. stupa.

Socijalne naknade bolje usmjeriti

Nema napretka o boljem usmjeravanju socijalnih naknada kroz one-stop-shop sustav. Dobiveni su podaci o naknadama s lokalne razine.

Prema savjetu MMF-a, ukupna potrošnja za socijalne naknade treba se racionalizirati i usmjeriti na najosjetljivije skupine.

Komentari (4)
 • Kirin
  Kirin 10:40 17.2.2019.

  U RH nema elite koja strateški promišlja, a državu vode gladni kokošari! Stvari se evolucijski polako mijenjaju,

 • purCo
  purCo 22:02 16.2.2019.

  zvonkac


  Sve od temelja.

  temelji su nam najveći problem, treba krenuti u temeljite promjene svih izvođaća ovog 25-ogodišnjeg cirkusa
 • Romel
  Romel 8:56 16.2.2019.

  Svi znaju što treba napraviti. To zna čak i HDZSDP. To nije problem
  Problemje što to nema tko napraviti.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve