Stambeni krediti u HPB-u porasli 5,4 posto

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2013. u 10:34
Jurica Galoić/PIXSELL

U Hrvatskoj poštanskoj banci nastavlja se rast stambenih i ostalih kredita za građane.

Stambeni krediti u Hrvatskoj poštanskoj banci porasli su u prvom tromjesečju 2013. godine 5,4 posto, priopćeno je iz banke. Bruto kreditni portfelj stanovništva HPB-a u istom razdoblju porastao je 2,8 posto i premašio 3,8 milijardi kuna.

Porasli su i nenamjenski krediti, a u toj skupini nastavlja se umjereni rast umirovljeničkih kredita. Krediti za zatvaranje dugovanja po tekućim računima također rastu, kažu iz banke.

Podaci o kreditiranju stanovništva početkom 2013. govore o nastavku trenda iz prethodne dvije godine kad je HPB imala veću stopu rasta kredita nego bankarski sektor, odnosno zabilježila rast i u razdoblju kad je kreditni portfelj na razini sustava pao.

U HPB-u su 2012. godine stambeni krediti porasli 27,6 posto dok su ukupni bruto krediti stanovništvu u Banci povećani 13,6 posto. Zahvaljujući takvom rastu, udjel HPB-a u ukupnom kreditanju stanovništva na hrvatskom tržištu povećan je s 2,6 posto u 2011. na 3 posto krajem 2012. godine. Krediti stanovništvu krajem prošle godine dosegli su trećinu ukupnih bruto kredita HPB-a, zaključuje se u priopćenju.   

Komentirajte prvi

New Report

Close