Spectrum ipak dobio posao bez natječaja

Autor: Marija Brnić , 28. srpanj 2013. u 22:00
Konkurencija je od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka očekivala javni natječaj/PIXSELL

Ministarstva se složila Norveška tvrtka provodit će seizmičko snimanje naftnih polja u Jadranu.

Ministarstvo gospodarstva sklopilo je, kako neslužbeno saznaje Poslovni dnevnik, ugovor o snimanju 2D seizmike terena u Hrvatskoj s norverškom tvrtkom Spectrum.

Javni natječaj za ovaj vrijedan posao koji otvara novi zakon o ugljikovodicima, ipak nije proveden, a činjenica da je ugovor sklopljen izravnim odabirom partnera za ovu specifičnu zadaću, a to znači da su ostala resorna ministarstva izdala sve potrebne dozvole i suglasnosti. Kako je poznato, suglasnost za ova snimanja po Pomorskom zakoniku moralo je najprije odobriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u međuvremenu je i Ministarstvo zaštite okoliša zaustavilo proces intervenirajući zahtjevom za ocjenu sigurnosti morskih sisavaca na Jadranu usljed obavljanja seizmičkih snimanja. Prema dostupnim informacijama, seizmička snimanja neće se obavljati na cijelome području Hrvatske, kako se prvotno planiralo, nego samo na priobalnom dijelu, od Piranskog zaljeva do Dubrovnika, na površini od 12.000 četvornih kilometara.

Spectrum je za ovaj posao, koji je važna karika za daljni veliki posao davanja koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, imao i jaku konkurenciju, od PGS-a, francuskog CGGveritasa Schlumbergera do američkog ION Geophysicala, koji su očekivali da će se za ovaj posao provesti javni natječaj. No, u Ministarstvu gospodarstva prevladalo je mišljenje da posao treba prepustiti Spectrumu jer će sav trošak tog posla vrijednog desetke milijuna kuna snositi sam, a trošak nadomjestiti prodajom snimki zainteresiranim kompanijama za natječaj za koncesiju. Dodatan argument za odabir Spcetruma Ministarstvu gospodarstva navodno je bila i već izgrađena pregledna mreža seizmičkih snimki talijanske strane Jadrana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close