VIDEO: Snimate dronom bez dozvole? Kazna 25.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2016. u 08:17
Foto: Thinkstock

Posebna komisija, u kojoj se nalaze predstavnici Ministarstva obrane i predstavnici Državne geodetske uprave, odobrava zahtjeve.

Svako snimanje dronom mora se najmanje 15 dana ranije prijaviti Državnoj geodetskoj upravi, te ispuniti formulare i platiti državne takse. Usto, morat ćete priložiti i plan snimanja na karti u mjerilu 1:100.000.

Posebna komisija, u kojoj se nalaze predstavnici Ministarstva obrane i predstavnici Državne geodetske uprave, odobrava zahtjeve. Najave snimanja oslobođene su jedino televizije s nacionalnom koncesijom, ali i to u slučaju nedefiniranih izvanrednih događaja.

Uz zahtjev za dozvolu za snimanje dronom, morat će se priložiti i dokument koji dokazuje da je osoba koja upravlja dronom registrirana za snimanje iz zraka, iako takvo zanimanje, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti – ne postoji, što, posljedično, znači da ne postoji niti takav dokument.

Zbog nedozvoljene snimke jednom korisniku, koji je snimio Hrvatsku iz zraka, prijeti kazna od 25 tisuća kuna, koliko bi mogla dobiti i Hrvatska turistička zajednica, koja je video podijelila na svom Twitteru, piše N1.

Komentari (4)
Pogledajte sve

mi smo najbrži……………..http://emedjimurje.rtl.hr/drustvo/ovaj-vikend-u-prelogu-prvo-prvenstvo-hrvatske-u-utrci-dronova

Gdje piše to pravo na zrak…./ zračni prostor pod kontrolom države je i pet metara iznad glave..?
Imali li tu nekih ograničenja….ili pojašnjenja što je pod kontrolom a što ne .?

Normalno je da se ne smije snimati strateški bitne stvari….ali, na svom posjedu od 120.000 m2
baš me zanima – TKO ĆE MI ZABRANITI SNIMANJE DRONOM!…..? e, fakat ……da vidim, najurit ću ga iz posjeda..prije nego se sjeti otkuda je došao.

a šta reć nego, apsurdistan, znamo to već,,
umjesto na potiču i nagrađuju free reklamiranje morske obale, oni bi kažnjavali ???

mislim koga možeš oštetiti da ti letjelica i padne, snimajući ovake prekrasne kadrove iznad mora? ribe? galeba, more?
ministarstvo obrane, ahahahahah pa sve šta nekome treba sigurno neće tražiti dozvolu za snimiti,, pa već imaju na google mapsu i više nego im treba,, i to javno,, a o vojnim snimkama to naši mlatimudani ne mogu ni zamisliti šta već ekipa ima arhivirano ako im treba

Umjesto da se to iskoristi u promociju lijepe naše, oni radije kažnjavaju…

New Report

Close