Snažan rast: Industrijska proizvodnja skočila 9,3 posto, najviše od 2007.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2016. u 11:57
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Rastom u siječnju nastavljen je uspon industrije već 12. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 9,3 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od ožujka 2007. godine i znatno veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u siječnju porasla za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je, prema kalendarski prilagođenim podacima, skočila za 9,3 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja, prema revidiranim podacima, porasla 0,6 posto, i njezin najveći skok od ožujka 2007. godine, kada je porasla 11,8 posto.

To je i znatno veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,5 do 6,5 posto.

Rastom u siječnju nastavljen je uspon industrije već 12. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

"Zamjetan rast industrijske proizvodnje u siječnju svakako je i posljedica baznog učinka, s obzirom da je u siječnju prošle godine proizvodnja zabilježila pad od 4,3 posto na godišnjoj razini", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U siječnju je najviše, za 15,8 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 12,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je 7,4, a intermedijarnih proizvoda 6,8 posto.

U siječnju je na godišnjoj razini pala samo proizvodnja energije, za 2,4 posto.

"Prema NKD-u, prerađivačka industrija, koja čini gotovo 78 posto ukupnog obujma industrijske proizvodnje, zabilježila je razmjerno snažan rast na godišnjoj razini od 11,1 posto. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda, koja čini preko 13 posto ukupne industrijske proizvodnje, a koja je u siječnju ostvarila godišnji rast od 16,7 posto", navode analitičari RBA.

Tako je u siječnju trend rasta proizvodnje ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

"I u 2016. očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje, gdje bi najveći poticaj trebao, kao i u prošloj godini, doći od oporavka inozemne potražnje", zaključuju analitičari RBA.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlicne vijesti. Skoro 10% godina na godinu.

New Report

Close