Slovenski Petrol – Geoterm i zagrebački Crosco počeli testiranje bušotine Draškovec 1

Autor: Agencija VLM , 22. siječanj 2014. u 15:36
Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U nekoliko faza planirana je izgradnja elektrane, hotela, dvorca, vila, termi Hortus Croatiae, punionice mineralne vode i igrališta za golf.

Slovenska tvrtka Petrol – Geoterm iz Lendave i zagrebački Crosco počeli su s istražnim radovima na bušotini Draškovec 1.

– Cilj je konačno testiranje kapaciteta bušotine i njena adaptacija uoči početka testne proizvodnje hibridne geotermalne elektrane – otkriva nam Petar Vesenjak, Slovenac koji predstavlja tvrtku AAT Geothermae i glavnog investitora iz Švicarske Boda von Düringa. Tvrtka je ishodila odobrenje za istražne radove i potvrdila rudarski projekt, pa će se idućih mjesec dana na bušotini na ulazu u selo Draškovec provoditi složeni istraživački radovi.

Projekt elektrane na toplu vodu, koje u podzemlju ima u velikim količinama, što bi istražni radovi trebali i potvrditi, jedini je projekt iz Hrvatske kandidiran na natječaj Europske komisije “NER300” za inovativna rješenja na području obnovljivih izvora energije i tehnologije koja smanjuje emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu. Podržalo ga je i Ministarstvo gospodarstva, uvrstivši cijeli projekt u strateške investicije na području Hrvatske. Kako otkrivaju investitori, za razvoj je predviđeno čak 560.000 četvornih zemljišta. Izgradnja elektrane prva je faza, a Detaljni plan uređenja, koji je usvojen, daje i mogućnosti izgradnje tri hotela, lječilišno-konferencijskog hotela i manji dvorac u obliku boutique hotela. Najavljuju i punionicu mineralne vode “Aqua Hortus”, kao i vodeni, lječilišni i wellness park za koji je građevinska dozvola ishođena još krajem 2010 godine. U planu je i kompleks sa 240 stambenih jedinica u obliku naselja s vilama i apartmana okruženih igralištem za golf.

Komentirajte prvi

New Report

Close