Slovenski državni tajnik ‘navija’ za hrvatski startup

Autor: Bernard Ivezić , 02. srpanj 2018. u 14:04
Mario Vojvoda (CIO Tolara) i Josip Maričević (osnivač i CTO Tolara)Sanjin Strukić/PIXSELL

Nasljednik blockchaina demonstrirao brzinu od 120 tisuća transakcija u sekundi.

Hrvatski startup Tolar (Tolar.io) u četvrtak je u Zagrebu demonstrirao da na HashNET mreži može u sekundi obaviti 120 tisuća transakcija. Usporedbe radi, mreža VISA-e može dostići brzinu do 56 tisuća transakcija u sekundi, a Ethereum do najviše 20 transakcija.

Na prezentaciji hrvatskog startupa, koji je zbog regulative svoje sjedište smjestio u Ljubljanu, gostovao je i slovenski državni tajnik Tadej Slapnik. Naglasio je da, po njegovom viđenju, Tolar ima veliki potencijal zadovoljiti neke od 17 UN-ovih ciljeva za održivi razvoj. “Tolar HashNET omogućit će nam da postignemo održivosti u gradovima, odgovornoj potrošnji i proizvodnji, klimatskim promjenama, industriji i smanjenju nejednakosti”, hvalio je Slapnik hrvatski startup.

Josip Maričević, suosnivač i tehnički direktor Tolara kaže da je HashNET dizajniran da premaši brzinu od 200 tisuća transakcija u sekundi. “Krajem prošle godine vidjeli smo da se na Bitcoinu na potvrdu transakcije čekalo danima ili plaćalo naknade od 40 dolara. CryptoKitties su doslovno bacile Ethereum mrežu na koljena i zato smo s HashNET-om uzeli drugačiji pristup, drugačiji consensus algoritam, i zadržavši najbolje od blockchaina”, kaže Maričević.

Dodao je da za razliku od konkurencije, osim brzine, podržavaju open-source, troše minimalno energije i spremni su za kriptografsku zaštitu koja je otporna na kvantno računarstvo.

Mario Vojvoda, CIO Tolara ističe da je sve to važno da bi se pozicionirali kao iduća generacija blockchaina, Blockchain 4.0. “Nije poanta biti top kriptovaluta već top blockchain platforma”, kaže Vojvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close