Slovenci uložili prigovor na zaštitu Slavonskog kulena/kulina

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2016. u 09:35
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Slovenija je uložila prigovor na zaštitu slavonskog kulena/kulina na razini EU. Nedavno je to učinila i za Varaždinsko zelje, a poznato je da sve već godinama vodi spor i oko zaštite Terana.

Slovenija je uložila prigovor Europskoj komisiji na Zahtjev za zaštitu slavonskog kulena/kulina oznakom zemljopisnog podrijetla na EU razini, informacija koja je dobio Agrobiz.hr iz nekoliko izvora. Ovu je informaciju i službeno potvrdio tajnik Udruge "Slavonski domaći kulen/kulin" Andrija Matić.

"Da istina je. Mogu potvrditi kako smo dobili informaciju da su Slovenci uložili prigovor na zaštitu našeg kulena", kazao je Matić.  U Ministarstvu poljoprivrede ovu  informaciju jutros nisu mogli potvrditi, ali se vijest da su Slovenci nastavili sa ulaganjem prigovora na hrvatske poljoprivredne proizvode koji čekaju zaštitu na EU razini proširila u poslovnim krugovima.

Hrvatska još nije pošteno proslavila dobivanje zaštite za Dalmatinski pršut, čiju je potvrdu o zaštiti i službeno  u ponedjeljak   ministru poljoprivrede Davoru Romiću uručio Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogan, a već stiže nova vijest o slovenskom prigovoru.

"Kad ne zna što bi, uloži prigovor, bila bi kratka "politika" susjedne Slovenije koja je nedavno isto učinila i sa Zahtjevom za registraciju Varaždinskog zelja", kaže jedan izvor Agrobiza.

Ministarstvo poljoprivrede Europskoj komisiji uputilo je Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za slavonski kulen/kulin u ožujku 2014. godine kada je podnijet i zahtjev za zaštitu Drniškog pršuta.

Sukladno pravilima EU o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, nakon što je naziv zaštićen na nacionalnoj razini, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo postupak zaštite za registraciju oznake na razini Europske unije.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A koji im je argument za prigovor?

New Report

Close