Skuplji su od najfinijeg pršuta ili sira: Jedan kilogram košta nevjerojatnih 332 kune

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2019. u 12:59
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Pršut rezan rukom ili onaj najfiniji paški sir ovog Božića stoje manje nego “šaka” čvaraka. Nevjerojatno je, ali upravo je tako. Cijena čvaraka skočila je otprilike 40-50 posto samo u zadnjih 15-ak dana

– Zadnjih pet godina cijena čvaraka je bila ista. I ove godine bi ostala takva da se na proljeće nije pojavila afrička svinjska kuga u Kini. To je poremetilo balans na tržištu, a cijena sirovine porasla je za više od duplo – rekao je Miroslav Mataušić, direktor Frelima. Njihova se firma već 16 godina bavi obiteljskom proizvodnjom čvaraka, a gastrožiri 24sata više ih je puta proglasio najboljima na tržištu. I oni su poskupjeli…

– Kinezi su najveći proizvođači svinjetine na svijetu, a zbog pojave bolesti morali su eutanazirati 270 milijuna svinja. Kako bi zadovoljili potražnju, krenuli su uvoziti svinje iz Europe i tako poremetili tržišni balans. Zbog manjka sirovine cijene su otišle gore. Do prošle godine nabavna cijena po kilogramu špeka bila je 80 centi, a sad, prema našoj zadnjoj nabavci, kilogram košta 1,85 eura – rekao je Mataušić.

Kako ne bi poslovali s gubitkom, morali su podići cijene proizvoda za skoro 50 posto. Tako Frelimini premium čvarci u Sparu koštaju 45,99 kuna za 200 grama, odnosno 229,95 kuna po kilogramu.

– Bio sam uvjeren da će potražnja biti manja, ali dogodilo se obrnuto. Potražnja nam je ove godine čak najveća dosad! Doslovno, ne možemo proizvesti koliko se prodaje. Situacija je drugačija od očekivanog i ne znam koji je razlog, ali ne žalimo se – kaže.

Ipak, njihovi čvarci nisu najskuplji. U Kauflandu tako paketić premium Slima čvaraka od 90 grama košta 29,89 kuna, odnosno 332,12 kuna po kilogramu. Gramaža paketa odgovara količini od dvije šake, i to su trenutno najskuplji čvarci u hrvatskim trgovačkim centrima.

Cijene takozvanih običnih čvaraka nešto su niže, ali i njihova je cijena porasla u odnosu na prošle godine. U čemu se točno razlikuju?

– Razlika između premium, odnosno delikatesnih čvaraka, i običnih čvaraka je u metodi kojom ih radimo. Delikatesne čvarke radimo tako da iz njih istisnemo više masti, pa su hrskaviji, kao čips. Oni su i skuplji jer ih tom metodom dobijemo manje – ispričaoje Mataušić.

– Ako, recimo, koristimo istu količinu sirovine, od nje dobijemo 5 kilograma premium čvaraka ili 9 kilograma običnih. Dakle, upola manje, pa im je i cijena gotovo duplo veća od običnih – kaže.

Od jeftinijih čvaraka tu je Sparova marka S budget ili Konzumov Ravlić, s cijenom od 99,96 kuna po kilogramu. U Sparu također čvarke možete kupiti u rinfuzi, s nešto nižom cijenom. Tako čvarci Ravlić koštaju 99,90 kuna ili MM cijene 119,90 kuna po kilogramu. Cijena nije porasla od prije dva tjedna.

– Hrvatska nema dovoljno slanine za čvarke, pa je godišnje uvozimo oko 10.000 tona. Cijena te slanine, špeka, dva i pol puta je viša nego lani, kad je koštala 0,5 eura, a sad je 1,5 i ide prema dva eura jer je nema dovoljno kolika je potražnja. To se reflektira i na cijene kod nas jer oni koji se bave proizvodnjom čvaraka nemaju dovoljno domaće slanine, pa moraju uvoziti, pa će automatski i cijene čvaraka kod nas porasti – rekao je za 24 sata Branko Bobetić, direktor interesne grupacije Croatiastočar.

Komentari (6)
Pogledajte sve

hebela vas cenzura, ne daju komentirat jer upotrebljavam zabranjene riječi! Živjela sloboda govora

Potpuno si u pravu.I danas “svinje” jedu čvarke.



Prije smo sa čvarcima hranili svinje!

i danas ti je isto
[/quote]
Haha! 😀


Prije smo sa čvarcima hranili svinje!

i danas ti je isto

New Report

Close