Sindikati mirenjem protiv masovnih tužbi

Autor: Ana Blašković , 13. travanj 2017. u 21:59
Branimir Mihalinec/Ž. L./PIXSELL

Za javne službe nema, a privatnicima se iz proračuna plaća osposobljavanje.

Potaknuti dokumentom Vlade da stručno osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa većinom financira iz proračuna, sindikati javnih službi najavili su pokušaj mirenja s Vladom.

"Vlada novcem poreznih obveznika pomaže rušiti cijenu rada i sustavom bez zapošljavanja pomaže privatnim poduzetnicima jer će ogroman broj (osposobljenih) raditi bez radnog odnosa u bankama i privatnim tvrtkama", istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Plan implementacije garancije za mlade predviđa ove i iduće godine 1,2 milijarde kuna za taj program, od čega je tek 200 milijuna kuna iz EU fondova.

Za sindikalce je to plaćanje besplatne radne snage privatnim poduzetnicima dok država ima neriješen dug prema javnim službama. "Ponovno otvaramo to pitanje iako su sindikati već započeli s tužbama jer Vlada nije odgovarala na ponude za arbitražom pa predlažemo mirenje kako bismo eventualno zaustavili podizanje tužbi. To bi se moglo riješiti nagodbom, no ne bude li tako, inzistirat ćemo na tužbama, ali od toga će, ako dobijemo presude, a vjerujemo da hoćemo, koristi imati samo sindikalno članstvo", poručio je Vilim Ribić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close