Sindikati inzistiraju na zadržavanju prava iz TKU-a

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2017. u 21:59
Željko Stipić i Vilim Ribić u Ministarstvu rada uoči početka pregovora/Goran Stanzl/PIXSELL

‘BDP raste već dvije godine, a tko može reći da nastavnici, liječnici ili medicinske sestre nisu izravno ili neizravno sudjelovali u rastu društvenog bogatstva’, upitao je Ribić.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je uoči jučerašnjeg početka pregovora Vlade i sindikata javnih službi o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), da će inzistirati na produljenju roka za pregovore, odnosno na zadržavanju postojećih prava iz kolektivnog ugovora još tri do četiri mjeseca dok ne završe pregovori. Sindikalni predstavnici poručili su da inzistiraju na zadržavanju prava iz postojećeg TKU-a i ispod te razine ne mogu ići.

S obzirom na to da tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz bivšeg TKU-a vrijedi do 12. ožujka, sindikalci upozoravaju da se došlo u vremenski tjesnac s malo vremena za postizanje dogovora. Također će, kaže Ribić, inzistirati na očitovanju vlasti "do kada misli varati 700.000 svojih građana", jer izmišlja razloge kako ne bi ispunila obvezu iz 2009. da će povećati osnovicu za plaće za šest posto zaposlenima u javnim službama kada se ostvari gospodarski rast.

"BDP raste već dvije godine, a tko može reći da nastavnici, liječnici ili medicinske sestre nisu izravno ili neizravno sudjelovali u rastu društvenog bogatstva", upitao je Ribić. "Doveli su nas u 'cajtnot' jer su odugovlačili s odlukom Vladina povjerenstva o reprezentativnosti sindikata, a uz to nam još Vlada sastavlja pregovarački tim, pa tako imamo 'sindikate uljeze'", ustvrdio je Ribić.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je da u postkriznim vremenima treba zadržati ono što se dogovorilo u vrijeme krize, kvalitetnije riješiti prijevoz radnika i pitanje zabrane i ograničavanje agencijskog rada u javnim službama. "Bude li Vlada inzistirala na smanjivanju prava onda bi pregovori mogli završiti prije nego što počnu", poručio je Stipić.   

Komentirajte prvi

New Report

Close