Šibenik se otvara, Švicarci ulažu

Autor: Suzana Varošanec , 08. srpanj 2014. u 10:06
Odvjetnik Branko Baica, zastupnik švicarskih investitora/Duško Jaramaž/PIXSELL

Na projektu je angažiran ugledni arhitekt Nikola Bašić, a ulagače predstavlja šibenski poduzetnik Želimir Belamarić.

Brzom reakcijom kroz izmjene GUP-a šibenske su vlasti otvorile put švicarskoj greenfield investiciji vrijednoj oko pola milijarde eura u zoni Soline kraj Zablaća koja će se realizirati u tri faze.

Vrijednost inesticije te dinamiku precizirao je u svojoj izjavi za Poslovni dnevnik šibenski odvjetnik Branko Baica. On zastupa grupu od šest-sedam investitora kapitalno povezanih u holding koji je, pak, prije više godina u Šibeniku registrirao tvrtku CHR Eco, kovanicu koja nosi skraćeno ime Švicarske i Hrvatske. "Investitori su strpljivi, a projekt se dobro razvija i očekujemo da neće biti nikakvih prepreka, kao i da će što prije krenuti u realizaciju", kaže Baica ukazujući da su na potezu gradske vlasti koje odlučuju o izradi urbanističkog plana uređenja (UPU), te slijedi procedura za dobivanje niza suglasnosti.  

 

50milijuna

eura stajalo je građevinsko zemljište

Na projektu je angažiran ugledni arhitekt Nikola Bašić, a švicarske ulagače okupio je šibenski poduzetnik Želimir Belamarić koji je, kaže Baica, 30 godina živio i radio u Švicarskoj. U prvoj fazi predviđa se izgradnja urbanoga središta s kolektivnim sadržajima, pa će jedan mali novi grad zapravo biti ekstenzija Zablaća kako je to Šibenik i isplanirao. Ulaganje u dječji vrtić, ljekarnu, šetnicu, pristupnu obalu i parkove, te hotelske sadržaje iznosit će oko 150 mil. eura, dok je 50-ak milijuna već potrošeno. Švicarci su toliko dosad investirali otkupljujući građevinsko, a ne poljoprivredno zemljište, po komercijalnim cijenama od privatnih vlasnika.

Potvrdio je to Baica, dok je šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo da je projekt usklađen s GUP-om, no napominje da su aktualne i temeljite izmjene GUP-a kojima će se Šibenik opet otvoriti velikim investicijama. Inače, detaljniji kriteriji uređenja i gradnje stambeno-turističkog kompleksa u Zablaću omogućuju gradnju individualne i kolektivne stambene zgrade te stambeno-poslovne građevine na površini od 60% prostora, hotela na 22%, dok na 18% mora biti zelena i vodena površina. Na površini koja će biti zona rekreacije bit će dopušteno uređenje plaže te gradnja zabavno-ugostiteljskih sadržaja.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Projekt bi mogao uspjeti ukoliko odvoje politiku od bilo kakvih utjecaja.Ne smije se dozvoliti da politika pokušava to kapitalizirati u kao njihov uspjeh ,jer promjena na vlasti zasigurno će stvoriti politički “kapric” koji će osjetiti Investitor kroz opstruiranje svih aktivnosti ,bez obzira na društveni i opći interes.
Svaka čast našem Želimiru ,vidi se da voli grad Šibenik ,kao i njegov otac,koji je svojim umjetničkim radom zadužio Šibenik ,ali je na žalost zaboravljen.
Gospodin Belamarić dobro zna da Šibenik nije Kanton “Čokolade” gdje je živio ili živi i danas

Prvo je na dnevniku najavljeno 1.5mlrd E pa onda je palo na 500m da bi zavrsilo sa 150m ce kostat izgradnja a 50 je vec utroseno u otkup zemljista.

Pocelo se baratat ciframa kao u srbiji.

New Report

Close