Šehanoviću 37 milijuna kuna neto

Autor: Suzana Varošanec , 24. listopad 2018. u 13:05
Bivši predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela Igor Šehanović/Nel Pavletić/PIXSELL

Šehanović je šef LRH bio 7 godina, a kao član Uprave FTB Turizama dobio je bonus u dionicama cavtatske tvrtke.

Bivši predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela Igor Šehanović postao je, a čini se da je u međuvremenu i prestao biti treći po veličini dioničar FTB Turizma. Riječ je o višestruko sve zanimljivijoj tvrtki, a naročito u kontekstu jučerašnjeg prometa na Zagrebačkoj burzi gdje je zabilježena i blok transakcija dionicom LRHC (Hoteli Cavtat) koja premašuje 22,6 milijuna kuna.

To odgovara paketu kojim je u sklopu izvanrednog bonusa po drugi put ove godine i nagrađen Šehanović, pa transakcija može biti indikativna i za Šehanovićevu odluku za prodaju. Udjel u Hotelima Cavtat Šehanovića kao bivšeg člana Uprave FTB Turizma, kojeg je u rujnu zamijenila Jasnica Juroš, tako je za kratko vrijeme čak bio i nešto veći od udjela s kojim raspolaže Republika Hrvatska: CERP-ov udjel u Hotelima Cavtat iznosi 3,73%. 

Promjene na top ljestvici dioničara u Hoteli Cavtat dolaze kao 'točka na i' kojom je zaokružena jedna od najvećih menadžerskih otpremnina iz korporativnog sektora u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Razlog su za posve razumljiva propitivanja na tržištu i među dioničarima. Kroz dva nagradna bonusa Šehanoviću je pripala za naše okvire velika otpremnina – ukupno oko 37 milijuna kuna neto vrijednosti, od čega 14 milijuna kn kroz gotovinsku isplatu njemu kao bivšem šefu Uprave LRH koji je opatijsku tvrtku vodio 7 godina. Dodatnih 22,6 milijuna kuna kao izvanredni bonus isplaćen mu je kao sada ex-članu Uprave FTB Turizma u vidu vlastitih dionica tvrtke Hoteli Cavtat – ukupno oko 11,7 milijuna komada. Oba isplaćena bonusa Šehanoviću, činjenica je koju potvrđuje i većinski vlasnik Darko Ostoja.

 

22,6 milijuna

kuna Šehanović je dobio kroz trezorske dionice

Pojedinosti zadnje nagrade donosi, pak, izvješće za tri kvartala FTB Turizma prema kojem je bonus u vlastitim dionicama u smislu troška i javnih davanja značajno manje opteretio tvrtku. U konkretnom slučaju po osnovi poreza i doprinosa plaćeno je nešto više od 7 milijuna kuna. Za razliku od toga isplata bonusa u kešu za isplatitelja je bitno nepovoljnija, i kako poznavatelji navode, bruto iznos ovih bonusa doseže oko 55 milijuna kuna. U sastavu FTB Turizma, naime, sa sve boljim pokazateljima posluju i Hoteli Cavtat koji se i u zadnjoj burzovnoj objavi ističu s rastom rast prihoda od oko 7% od siječnja do kraja rujna, ali i uz prisutnu pojavu većih cijena.

Neslužbeno, cavtatski subjekt priprema novi val investicija – drugu fazu izgradnje novog krila hotela Albatros u Cavtatu, visoke kategorije pod brendom Remisens Premium s novih 240 soba. Investicija se procjenjuje na 120 milijuna kuna, no još uvijek nije prelomljeno kreće li projekt u realizaciju 2019. ili 2020. ?Istodobno, Hoteli Cavtat kao vlasnik Hotela Metropol u Portorožu pripremaju investiciju i u širenje tamošnjih kapaciteta, navodno oko 80 novih soba u Sloveniji u sklopu investicije teške oko 50 milijuna kuna, no i oko toga terminski stvari nisu do kraja jasne. FTB-u Turizmu, pak, kao jedinom dioničaru u ovom propulzivnom južnodalmatinskom hotelijeru, Hoteli Cavtat po skupštinskoj odluci isplatili su iznos od 40 milijuna kuna zadržane dobiti iz prethodnih razdoblja. Isplaćeno je i Hotelima Cavtat oko 4 mil. kn zadržane dobiti tvrtke iz Portoroža.

Kroz bildanje stavke izvanrednog prihoda raste bilanca FTB Turizma u kojem je na trećoj poziciji, čini se ipak sve do jučer, bio Šehanović s 3,86%-tnim udjelom, pozicioniran ispod krovnog društva SNH GAMA (58,22%) i SN Pectinatusa (25%). ??Jedinom dioničaru u Hotelima Cavtat navedeni povećani prihodi čini se da su bili potrebni upravo zbog isplate izvanrednog bonusa Šehanoviću. 

Navodno se i krovna tvrtka SNH GAMA lišila određenog broja svojih dionica, a koje je u trezor kupovala cavtatska tvrtka. Upućeni tvrde da je za ovom dionicom vladala prilična potražnja u proteklom razdoblju, uz zamjetan rast aktivnosti brokera. Inače, taj trezor kupuje i dalje, a u posljednjih desetak dana kupili su ih oko 300. Prema stanju s početka tjedna u trezoru ih bilo više od 1200. Zadnja cijena dionice LRHC je 1939 kn, a bilježi udvostručenje vrijednosti od prije dvije godine kad je FTB Turizam izlistan na Zagrebačkoj burzi.

Podizanje vrijednosti kompanije izraženo i kroz rast cijene dionice LRH, s 2000 na 4000 kn Šehanoviću je donijelo bonus i u Opatiji, zbog čega dio sugovornika iz redova dioničara ovo ne sagledava kroz prizmu jednokratnog troška.

Iako je za isplaćeni iznos smanjena profitabilnost kompanija čija se dividenda ne isplaćuje dioničarima nego služi za razvoj, sukladno odlukama dioničkih skupština, ipak otvara pitanje što je investicijama, pa primjerice neki navode da bruto iznos bonusa u vlastitim dionicama cavtatske tvrtke odgovara 1 investicije u njezin projekt hotela Albatros. K tome, u zadnje vrijeme izgubljen je fokus na zamahu LRH, što uz promjene u politici investiranja u pogledu odmicanja od prioriteta poput povećanja kapaciteta u korist podizanja kvalitete, kod dionika isto stvara nedoumice i pitanje glasi: "Gdje ide LRH?". 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zaslužio! Nek objave sad bonuse Baga iz Končara, 16 g.x 3 mil. kn =48 mil. A Končar tone

zna ostoja kako ce uzeti lovu na mala vrata.

New Report

Close