Sedam igrača u utrci za Croatia osiguranje

Autor: Božica Babić , 03. rujan 2013. u 11:09
Zagovaratelji ideje da se Croatia osiguranje privatizira preko Zagrebačke burze procjenjuju da bi državni proračun tako zaradio do 1,4 milijarde kuna

Sedam kupaca želi CO, među njima su domaći Adris, američki AIG, austrijski VIG, njemački Ergo, poljski PZU i slovenski Triglav, otkrio je za Poslovni dnevnik upućeni izvor. Veliko zanimanje za kupnju Croatia osiguranje ne iznenađuje.

Sedam kupaca želi Croatia osiguranje (CO), među njima su domaći Adris, američki AIG, austrijski VIG, njemački Ergo, poljski PZU i slovenski Triglav, otkrio je za Poslovni dnevnik upućeni izvor. Podsjećamo, u subotu 31. kolovoza istekao je rok za iskazivanje interesa za CO dok rok za davanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dionica i dokapitalizaciju izlazi 20. rujan.

Veliko zanimanje za kupnju najstarijeg hrvatskog društva za osiguranje ne iznenađuje. Ne samo stoga što je riječ o tržišnom lideru koji s tvrtkom kćeri za zdravstvena osiguranja (CZO) na lokalnom tržištu ukupno prisvaja 34,2 posto udjela te još na hrvatskom i tržištima regije posluje kroz 23 društva u kojima drži između 51 i 100 posto udjela. Drugi razlog za ovoliki broj ponuda zasigurno je niska cijena.Naime, prema podacima koji su iscurili u javnost, a Ministarstvo financija ih ni na naš izravan upit nije demantiralo, konzultantska tvrtka KPMG navodno je procijenila da Croatia osiguranje vrijedi samo 210 milijuna eura. S obzirom da je resorni ministar Slavko Linić najavljivao kako će u paketu ponuđenom na prodaju biti oko 42 posto dionica matematika kaže da će država, ostane li pri odluci o prodaji CO, dobiti svega 90 milijuna eura.Budući vlasnik već sada može zadovoljno trljati ruke jer, samo četiri zagrebačke lokacije koje Croatija ima u portfelju, vrijede više od 90 milijuna eura.

 

1,5milijardi

kn konzervativna je procjena vrijednosti nekretnina CO

To su stara i nova poslovna zgrada na Miramarskoj, deset katova u neboderu Zagrepčanka, povijesna zgrada na Jelačićevu trgu te zemljište površine deset tisuća kvadrata nadomak hotela Sheraton, namijenjen za poslovni kompleks površine 45 tisuća kvadrata. Ukupna pak imovina CO procijenjena je u poslovnim knjigama na 2,2 milijarde kuna. Ako je dijelom možda i napuhana, zasigurno vrijednost svih nekretnina CO nije manja od 1,5 milijarda kuna.U ovom šušuru rasprodaje u bescjenje nije za baciti ni podatak da Croatijina dionica, unatoč krizi, uspješno odolijeva turbulencijama i postiže izvrsnu cijenu na Zagrebačkoj burzi (ZSE). Na prste jedne ruke stanu dionice tvrtki koje trgovanjem na ZSE postižu četiri-pet puta veću cijenu od nominale. Zaključno s 30. kolovozom unatrag 52 tjedna dionica CO ostvarila je prosječnu cijenu od 6500 kuna, a kupovana je i po 7.475 kuna. U tom je razdoblju protrgovano čak 106.525 dionica uz promet od 619,6 milijuna kuna.

Podatak je tim iznimniji zna li se da se na ZSE trguje s manje od 20 posto udjela u CO, odnosno tek sa oko 63 tisuće dionica. Dionica poput CO nedvojbeno bi prodrmala mrtvilo na ZSE, izvukla kune štedljivih Hrvata iz čarapa te u proračun ubacila i do 1,4 milijarde kuna. Marijan Ćurković vodio je upravu CO u razdoblju 2000-2004. kada je dionicu i uvrstio u Prvu kotaciju Zagrebačke burze i odradio izlazak u regiju koji je do danas ostao u okvirima koje je on tada zacrtao. Ćurković kaže – "Poznajući dobro Croatiju mogu reći da vrlo veliki broj utemeljenih razloga govori protiv prodaje, a samo je jedan za prodaju, punjenje deficitnog proračuna. Croatija je društvo koje nema nikakvih problema s kojima stručna uprava ne bi mogla izići na kraj, osim odnosa s vlasnikom. Kroz restruktiranje društva, što uključuje i eventualnu prodaju velike imovine koja nije u funkciji pokrića obveza, stručna i sposobna uprava može u par godina kroz dobit ostvariti iznos koji će se sada postići prodajom."

Možda je trebalo na burzu
Najbolji model prodaje i po Ćurkoviću je preko ZSE. Croatija je već na burzi, oživjela bi financijsko tržište, a usto je burzovna cijena dionice najrealnija cijena. Odgovara odnosu ponuda-potražnja čime otpadaju sve moguće sumnje u "muljažu", ističe Ćurković. Podsjeća, austrijski VIG je 2008. kod preuzimanja osigurateljnog segmenta od Erste banke u srednjoj Europi objavio cijenu, dobivena je umnoškom godišnje premije sa 1,2. Po tom modelu cijeli udjel države u CO, iznosi Ćurković, vrijedi minimalno 400 milijuna eura.Prodaju CO po najavljenom konceptu ne podržava ni najbolji poznavatelj tržišta osiguranja izvan okvira branše Drago Jakovčević, profesor na katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Sporni model vrednovanja
"Vlada inzistira na rasprodaji Croatije od samog početka mandata. Kako drukčije protumačiti planiranje proračunskog prihoda od dvije milijarde kuna na temelju privatizacije CO i HPB nego kao poruku investitorima da će za nikakav novac dobiti vrlo vrijedne i strateški važne institucije," ne krije ljutnju Jakovčević. Tvrdi da CO ne treba uopće prodavati jer "ta tvrtka može puniti proračun dividendama, može biti jamac državi jer ima dobru kapitaliziranost i zavidan financijski položaj konkurentan svjetskim osigurateljima." Jakovčević upozorava na još jedan vrlo dvojben moment u privatizaciji. "Čudno je zašto se kod procjene vrijednosti CO nije krenulo od osnovice koju bi činio premijski godišnji prihod s multiplikatorom 5 plus knjigovodstvena vrijednost kapitala jer, to je uobičajeni model vrednovanja. Kada bi tako procjenjivali onda bi cijena od 15 milijardi kuna za CO bila niska. Tko ima interes u ovako osmišljenoj transakciji pokazat će se vrlo brzo!"- opominje Jakovčević. 

Grupa Croatia

  • Croatia Zagreb
  • Croatia Lloyd (Croatia mirovni dom i 51 posto vinarije Plančić s Hvara)
  • Croatia zdravstveno (poliklinike u Zagrebu i Puli)
  • PBZ Croatia osiguranje
  • Croatia osiguranje dobrovoljno mirovinsko
  • Razne usluge Zagreb
  • Hertz Požega
  • Slavonijatrans-tehnički pregledi, Slavonski Brod
  • Croatia tehnički pregledi Zagreb, STP Pitomača
  • Milenijum Beograd
  • Croatia ne živonta osiguranja Skopje
  • Croatia životna osiguranja Skopje
  • Croatia Sigurimi Priština
  • Croatia Ljubuški 
  • (Crotehna Ljubuški)
  • Croatia remont Čapljina
  • Croauto Mostar
  • Croatia Vitez
  • Ponte Mostar
  • (Hotel Hum Ljubuški)

Komentari (13)
Pogledajte sve

Nije tvrtka CO ovoj Vladi čačina imovina da ju mogu prodavati i za 5 buđetskih dana ! pojesti i posrati !

Nemaju pravo prodavati imovinu koju su stekle ranije generacije !

Nemaju pravo zaduživat buduće generacije !

Siguran sam da će završiti u zatvoru kad-tad oni koji će prodati CO za 90 miliona.


Sasha, nije to nikakva realna cijena. Imovina se nikada ne prodaje u krizi, pogotovo ne u najvećoj krizi koja je ikada pogodila Europu (sada već traje dulje od Velike depresije). U ovakvoj situaciji samo je jedno sigurno – ako dođe do prodaje, CO će postići najnižu moguću cijenu, a proračun i svi mi bit ćemo oštećeni za milijarde.

Sigurno je jedino da smo trenutno najviše oštećeni time što smo posredno svi dioničari CO-a i što već godinama gubimo na padu njene vrijednosti. Načelno je jedino to posve pogrešno. Država se treba maknuti kao vlasnik iz tržišne utakmice i porezno rasteretiti građane pa neka svatko ulaže svoje rasterećenje u one kompanije koje mu se sviđaju. To je poanta tržišne utakmice. A ne da ja imam police u jednom osiguranju, kredit u drugoj banci, a istovremeno sam posredno neželjeni vlasnik trećeg osiguranja i četvrte banke kojima redovno još pokrivam gubitke.

Zanimljivo da imamo državu koja je katastrofalna u svom core businessu: pravosuđe, pravedno tržišno natjecanje, osnovno zdravstvo i školstvo, socijalni transferi, a najviše se bavi guranjem nosa tamo gdje joj nije mjesto, tj. u upravljanje tržišno orijentiranim gospodarskim subjektima. I tako nam pola proračuna ode na saniranje korupcijom isisanih banaka, brodogradilišta i ostalih, a uvođenjem uređene i socijalne države znanja se bavimo nasumično i sporadično.

Korupcija dolazi u mnogo oblika, a onaj kod nas najrašireniji i najprihvaćeniji je tzv. uhljebljivanje koje može biti široko rasprostranjeno jedino u subjektima u državnom vlasništvu ili monopolistima. Kakva je to tržišna utakmica u kojoj su neki natjecatelji djeca sudaca, a gubitke im na kraju svi solidarno pokrijemo?

Najveća vrijednost CO je mjesto za uhljebljivanje nesposobnih kadrova ovisno o stranci koja je na vlasti. To je razlog zašto se neki toliko protive prodaji obiteljskog srebra. Jasno je da je za pojedince to obiteljsko srebro, ma šta srebro dijamanti. Osim toga dovoljno se sjetiti kredita koji su dali propalim tvrtkama od političara. A oni koji se u komentarima zalažu za prodaju za 90 mil eura. ne moraju se skrivati pod lozinkama neka kažu čije interese od potencijalnih kupaca zastupaju i to je legitimno.

Sasha, nije to nikakva realna cijena. Imovina se nikada ne prodaje u krizi, pogotovo ne u najvećoj krizi koja je ikada pogodila Europu (sada već traje dulje od Velike depresije). U ovakvoj situaciji samo je jedno sigurno – ako dođe do prodaje, CO će postići najnižu moguću cijenu, a proračun i svi mi bit ćemo oštećeni za milijarde.

New Report

Close