Sa ‘zelenim’ certifikatom 21 hotel

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2014. u 15:06
Foto: Thinkstock

Prvi hoteli, njih 21, dobili su certifikat Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i oznaku “Sustainable Hotel” čime se potvrđuje njihovo zeleno poslovanje te da su zadovoljili sve uvjete za taj certifikat.

Prvi hoteli, njih 21, dobili su certifikat Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i oznaku "Sustainable Hotel" čime se potvrđuje njihovo zeleno poslovanje te da su zadovoljili sve uvjete za taj certifikat, među kojima su upravljanje održivošću, zaštita okoliša, energetska učinkovitost, educirano osoblje, uštede u potrošnji energije i vode, kontrolirana emisija CO2 i drugi, istaknuto je na današnjoj dodjeli tih certifikata hotelijerima u Zagrebu.

To prvo certificiranje zelenih hotela UPUHH je, po riječima njegovog predsjednika Kristiana Šustara na današnjoj dodjeli u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, proveo temeljem sličnih praksi i postojećih certifikata u svijetu te uz uvažavanje hrvatskih specifičnosti, a dobitnici su ispunili dosta zahtjevne uvjete.

Šustar je kazao i da se nada kako će se u to certificiranje do kraja 2016. osim UPUHH-a uključiti i druge strukovne udruge vezane za smještaj (kapovi, nautički turizam, mali hoteli), a naglasio je i važnost suradnje te financijsku podršku Ministarstva turizma za taj projekt.

I savjetnik ministra turizma Ivo Bašić kazao je da vjeruje da će se u uključiti i drugi objekti, dodavši da je i jedan od ciljeva turističke strategije do 2020. uvođenju prakse zelenog poslovanja, što podrazumijeva sinergiju ekonomske dobiti, brige za okoliš u najširem smislu te socijalne uključenosti u širu zajednicu.

U ime zagrebačkog gradonačelnika voditeljica gradskog Odsjeka za turizam Martina Bienenfeld na dodjeli je uz čestitke svim hotelijerima naglasila kako to pridonosi i prepoznavanju Zagreba kao zelene destinacije jer od ukupnih 21 hotela s tim certifikatom šest je u Zagrebu.

U taj pilot projekt UPUHH-a prošle su se godine uključili hoteli iz cijele Hrvatske koji su potom prošli više faza certificiranja u sklopu kojih su morali dati detaljna izvješća za svaki segment poslovanja, od smanjenja potrošnje energenata, ograničavanja štetnih utjecaja na okoliš do recikliranja, postavljanja zelenih krovova itd.

Svi koji su dobili certifikate vjeruju da će im pridonijeti boljem punjenju kapaciteta, jer se takvi objekti sve više traže, a u konačnici i smanjiti troškove, poboljšati okoliš, povećati motivaciju zaposlenih te poboljšati komunikaciju s gostima.

Hoteli, dobitnici certifikata, su zagrebački hoteli Astoria, DoubleTree by Hilton, Tomislavov dom, Palace i Esplanade, Sport iz Ivanić Grada, Maestral i Feral iz sastava Lagune Novigrad, Bluesun hotel Berulia iz Brela, Phoenix iz Sesveta, Kimen iz Cresa, Well u sklopu Terma Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Borovnik iz Tisnog, Padova iz sastava rapskog Imperiala, Vitality Punta iz sastava malološinjske Jadranka Hoteli, Valamarovi hoteli Sanfior u Rapcu te Koralj na Krku, Turist u Varaždin, Kaštel Motovun u Motovunu te Iadera iz Punta Skala Resorta u Petrčanima kod Zadra i Hotel Iadera Zadar/Petrčane.

Komentirajte prvi

New Report

Close