Sa 16% Istrabenza LRH priprema treći šoping u Sloveniji

Autor: Suzana Varošanec , 07. travanj 2015. u 22:00
Darko Ostoja, vlasnik SN Holdinga/Željko Hladika/PIXSELL

LRH-ova tvrtka kćer Hoteli Cavtat, postavši vlasnik četiriju portoroških hotela iz sastava Hotela Bernardin, preuzela i 15,88% Istrabenza.

Zaredale su investicije u Sloveniji koje se povezuju s Liburnia Riviera Hotelima (LRH), u većinskom vlasništvu SN Holdinga, što ide na ruku procjenama da njegov suvlasnik Darko Ostoja ne kani stati samo na četiri hotela u Portorožu.

Naime, LRH-ova tvrtka kćer Hoteli Cavtat, postavši vlasnik četiriju portoroških hotela iz sastava Hotela Bernardin, upravo je preuzela 15,88% udjela slovenskog Istrabenza. Postala je drugi po veličini vlasnik (iza Save), udjel je kupljen od tvrtke KB 1909, bez najave, a cijena je nepoznanica. No, kako se Istrabenzovom dionicom trži po niskih oko pola eura, što je posljedica golemih dubioza, nagađa se da cavtatsku tvrtku akvizicija nije skupo stajala. Procjenjuje se da je potez strateške prirode te priprema terena za LRH zbog stjecanja kontrole nad izdvajanjem hotela u svrhu prodaje, a u sklopu restrukturiranja i podmirenja dugova Istrabenza.

Već su bankrotirala tri njegova dioničara, uključujući i NFD Holding, bivšeg vlasnika Hotela Bernardin, što podgrijava nagađanja da se najnovijim potezom pozicionira ustvari LRH za moguće jačanje svojeg turističkog portfelja u Portorožu. Nova meta navodno je tvrtka Istrabenz turizem d.d., koja objedinjuje šest hotela – Grand Hotel Portorož s pet zvjezdica, dok ih Apollo, Neptun, Mirna, Slovenija i Riviera imaju četiri. S 791 sobom oni ostvaruju 30 mil. eura prihoda, posluju pod brandom LifeClass još od 2004., a prihod po sobi premašuje 35.000 eura.

No, u turističkom portfelju Istrabenza još je i tvrtka Istrabenz hoteli Portorož d.o.o., u kojem posluje Kempinski Palace Portorož s pet zvjezdica (182 sobe), te opatijski Grand Hotel Adriatic, s tri i četiri zvjezdice i 307 soba, koji je navodno Istrabenz prodao hrvatskim fondovima. Četvrta turistička tvrtka je manji talijanski hotel Thai Si, S.r.l. s četiri zvjezdice i 33 sobe. Navedene turističke tvrtke u sastavu Istrabenza preklani su ostvarile 40 mil. eura prihoda.

Inače, zajedno drže trećinu svih noćenja općine Piran od 1,1 mil. noćenja u 2013., od čega 28% LifeClass hoteli, a 5% Kempinski. Grupa ukupno ostvaruje 12% prihoda od wellnessa i termi. Budući da se ta djelatnost odvija u sklopu LifeClass hotela, ispada da 16-17 posto njihovih prihoda dolazi od wellnessa i termi.  Konsolidaciju Istrabenza i Bernardina trebala je obaviti grupa Sava, no sad je to upitno. Uz ovaj potez LRH novost su i ozbiljni američki investitori, nastupaju preko Bank of America Merrill Lynch, a navodno ih također zanima turistički portfelj Istrabenza.  

Komentirajte prvi

New Report

Close