S novoga terminala prvi će avion odletjeti za Dubrovnik

Autor: Josip Bohutinski/VL , 16. ožujak 2017. u 22:00
Investicija u novi terminal vrijedna je oko 300 milijuna eura/Marko Prpić/PIXSELL

Zagrebački aerodrom ima 8 aviomostova, na 30 šaltera se primaju putnici, kojih se očekuje i 5 milijuna godišnje.

Novi terminal Zračne luke Tuđman, nakon tri godine gradnje, spreman je za otvorenje. U to su se uvjerili jučer novinari koje su koncesionari iz tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) pozvali u obilazak nove putničke zgrade zagrebačkog aerodroma.

Sve u roku
"Gradnja novog terminala bila je velik izazov jer je to fantastičan projekt, no uspjeli smo obaviti sve u roku i krajem ovog mjeseca očekujemo prve putnike", kazao je predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron. Svečano otvorenje terminala bit će u utorak, 21. ožujka, a sav promet sa starog terminala na novi će biti prebačen tjedan dana kasnije, 28. ožujka. U međuvremenu će biti još nekoliko tesnih slijetanja i polijetanja s novog terminala.

Kako je pojasnio član uprave MZLZ-a David Gabelica, do 27. ožujka do ponoći promet će se odvijati na starom terminalu, a nakon ponoći se sve prebacuje na novi. Prvi let s novog terminala bit će nešto prije šest sati ujutro i to za Dubrovnik.  Novi terminal ima osam aviomostova, šest za međunarodni i dva za domaći promet. Putnici će se prijavljivati za let na 30 šaltera, sigurnosni pregled prolaziti kroz devet puktova, a za kontrolu putovnica su postavljena 23 šaltera. Ukupna investicija u novi terminal iznosi oko 300 milijuna eura. Zgrada je projektirana za kapacitet od osam milijuna putnika. Zračna luka Franjo Tuđman je prošle godine opslužila oko 2,8 milijuna putnika, no u MZLZ-u očekuju da će u sljedeće tri godine doći do 3,5 milijuna putnika godišnje, dok bi kapacitet od pet milijuna putnika mogli doseći u sljedećih pet godina.

Nove aviokompanije
Oko 50 posto prometa na zagrebačkom aerodromu, pak, čini nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, a ostalih 50 posto drugi prijevoznici. "Ove godine u našu zračnu luku dolaze nove kompanije poput Monarcha i Emiratesa, a sve kompanije koje već slijeću u našu zračnu luku proširuju operacije, broj letova i sezonu letenja pa tako i Croatia Airlines sa četiri nova leta" kazala je Ivana Akmadžić izvršna direktorica MZLZ za zemaljske usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close