Riječki aerodrom jedini u špici sezone podbacio

Autor: Marija Brnić , 11. listopad 2017. u 22:00
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Po broju putnika u našim zračnim lukama Velika Britanija pretekla je standardnog lidera Njemačku.

Riječka zračna luka jedina je od devet hrvatskih zračnih luka koja je u špici turističke zone imala pad putničkog prometa. Službena državna statistika bilježi kako je u kolovozu na riječki aerodrom pristiglo nešto manje od 34 tisuće putnika, što je na godišnjoj razini pad od 3,4 posto. Sve ostale zračne luke bilježe snažan, dvoznamenkast porast putničkog prometa, a uobičajeno u ljetnim mjesecima predvode dvije zračne luke južnog Jadrana – Split i Dubrovnik. Kroz njih su u Hrvatsku tako i ove godine proputovale gotovo dvije trećine od 1,68 milijuna svih kolovoških avionskih putnika. Što se tiče riječkog aerodroma, smještenog na otoku Krku, on je jedan od manjih u zemlji, no upravo je u kolovozu svih ranijih godina imao skokovit rast prometa, s izuzetkom 2014.

Za ovogodišnji kolovoz znakovito je i da je nastavljen preokret iz srpnja u kojem je standardnog lidera po ostvarenom prometu putnika Njemačku pretekla Velika Britanija, iz koje promet snažno raste posljednjih godina, a u kolovozu ih je proputovalo više od 325 tisuća, 29 tisuća više nego Nijemaca.

Putnički promet u kolovozu porastao je ukupno za 18,5 posto, dok se bilježi i snažan porast prometa tereta u zračnim lukama, koji je u usporedbi s lanjskim kolovozom poboljšan za više od 63% s 1028 tona ostvarenog prijevoza.     

Komentirajte prvi

New Report

Close