Recept za uspjeh: Imati jasnu viziju, stručne ljude i preuzimati odgovornost

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2015. u 22:00
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Foto: PD

HUP Skor i dalje pokazuje izostanak reformi i preveliki broj prepreka u poslovanju. Uz istraživanje o poslovnoj klimi, predstavlja se i “Bijela knjiga HUP-a”.

Dan poduzetnika – tradicionalni godišnji susret hrvatskih gospodarstvenika Hrvatske udruge poslodavaca svake godine okuplja više od 700 poduzetnika i poslodavaca, predstavnika Vlade, saborskih zastupnika te drugih uzvanika iz političkog i javnog života.

Na ovogodišnjem događaju čelnici HUP-a prikazat će najnovije rezultate HUP Skora – alata za mjerenje napretka u provedbi reformi. Alat obuhvaća 73 statistička i ekspertna pokazatelja koji se grupiraju u 12 područja reformi za koje je HUP odredio ciljeve koje sustavno zagovara. Konačni podaci za 2014. pokazuju da prošlogodišnji HUP skor Hrvatske, na skali od 0 do 100 , bio svega 32 te je ostao nepromijenjen u odnosu na 2013., pri čemu posebno zabrinjava posebno zabrinjava nizak Skor poticanja investicija.

Ništa bolji nisu niti rezultati istraživanja poduzetničke klime u Hrvatskoj koji su pokazali da čak 76,3 posto građana smatra da je poduzetnička klima u zemlji loša. Što takvi pokazatelji znače za hrvatsko gospodarstvo? Kako se takvo stanje održava na hrvatsko gospodarstvo? Odustajemo li zbog toga olako od projekata koji mogu donijeti gospodarski boljitak? Bez jasne vizije poslovanja, preuzimanja odgovornosti za ostvarenje ciljeva, te kvalitetnog i stručnog tima nema uspjeha. Snažne kompanije i poduzetnici oduvijek posluju po tom receptu, a isto tražimo od hrvatskih političkih elita. Upravo su to teme okruglog stola o kojima će iz svog iskustva govoriti: Jako Andabak, Franjo Luković, Zvonimir Mršić i Emil Tedeschi.

Na Danu poduzetnika predstavlja se i “Bijela knjiga HUP-a” – izvještaj o najvažnijim preprekama u poslovanju identificiranih u svakom od 30 sektora gospodarstva koje zastupa HUP, a u dokumentu su navedeni i prijedlozi mogućih rješenja.

“Globalno tržište nikada nije bilo konkurentnije zbog čega su postavljanje jasne vizije, sposobnost planiranja i učinkovite realizacije, kao i kontinuirane prilagodbe okruženju, važniji nego ikada prije. Glavni faktor konkurentnosti na globalnom tržištu su ljudi – obrazovani, motivirani i spremni preuzeti odgovornost za svoj rad. Poduzetnici i poslodavci privatnog sektora na tržištu se dokazuju i preuzimaju odgovornost svakoga dana i zbog toga tražimo društvo prožeto odgovornošću na svim razinama. Viziju i odgovornost za njezinu realizaciju tražimo i od političkih elita”, istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close