Raspon cijene za novu dionicu Leda: osam do devet tisuća kuna

Autor: Danijela Jozić / VLM , 17. prosinac 2012. u 09:50
Ledo će planiranom dokapitalizacijom prikupiti najmanje 750 milijuna kuna

Vlasnički udjel Agrokora u Ledu past će na 55 posto, a predstavnici mirovinskih fondova zasad tvrde da po novoj dionici Leda neće dati više od 8000 kuna.

Danas se otvara knjiga za upis 93.750 novih redovnih dionica Leda i to po minimalnoj cijeni od osam tisuća kuna. Dionice će moći kupiti samo kvalificirani ulagači, a donji prag za kupnju je paket minimalne vrijednosti 400 tisuća kuna. Knjiga dionica bit će, kako neslužbeno doznajemo, otvorena do srijede 19. prosinca do 10 sati. Ukoliko se upišu sve ponuđene dionice, udio vlasništva koncerna Agrokor u Ledu će sa sadašnjih 78,85 posto biti smanjen na 55 posto. Aranžeri izdanja su Raiffeisen i Erste banka. Čitav prošli tjedan Uprava Leda je razgovarala sa potencijalnim investitorima među kojima su domaći i strani investicijski fondovi, osiguravajuća društva, banke, ali i mirovinci. Upravo se od mirovinskih fondova moglo prošlog mjeseca neslužbeno čuti da su zainteresirani za Ledo, ali i da neće za dionicu dati više od minimalno određene cijene od osam tisuća kuna. Poslovni dnevnik doznaje da će Uprava u javnom pozivu koji će biti objavljen u ponedjeljak, 17. prosinca, odrediti raspon cijene između osam i devet tisuća kuna.

Ambiciozan plan do 2016.
U svakom slučaju, Ledo će tom dokapitalizacijom prikupiti najmanje 750 milijuna kuna. Taj iznos bit će 'potrošen' na preuzimanje srbijanskog Frikoma i tvrke Ledo Podgorica koji su sad formalno u vlasništvu koncerna Agrokor. Tim potezom će sva Agrokorova industrija sladoleda i smrznute hrane u regiji biti pod kapom jednog vlasnika – Leda. Neovisni revizori su inače Frikom i tvrtku Ledo Podgorica procijenili na više od 900 milijuna kuna. Agrokor se na ovakav potez odlučio jer time žele ojačati Ledovu poziciju u regiji, a planiraju i širenje putem akvizicija. S druge strane, koncern Ivice Todorića dobit će oko sto milijuna eura gotovine, što je trenutno oko deset posto njegovog dugoročnog duga, čime će si olakšati bilancu. Prema prezentaciji koju je prošlog tjedna Uprava Leda izradila za potencijalne investitore, plan poslovanja Leda do 2016. godine vrlo je ambiciozan.

Broj 2. u Agrokoru
Grupacija Ledo (već su potpisani predugovori o kupnji Frikoma i Leda Podgorica, pa su na temelju toga i rađene projekcije) trebala bi sa sadašnjih 2,1 milijardu kuna prihode povećati na 2,62 milijarde kuna. Pritom računaju na povećanje dobiti sa sadašnjih 232 milijuna kuna na 355,6 milijuna kuna. Inače, najnovijom poslovnom transakcijom Ledo postaje druga najveća kompanija koncerna Agrokor. Prva je i dalje premoćno Konzum, sa više od 13 milijardi kuna godišnjeg prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close