Radnika 24.000 više, većina na određeno

Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini/Goran Kovačić/PIXSELL Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini/Goran Kovačić/PIXSELL

Sezona diže zaposlenost, u travnju su prednjačile jadranske županije.

Bez obzira na loše vrijeme, turistička se branša zahuktala kao da smo u jeku sezone. Travanj je donio povećanje broja zaposlenih za 24 tisuće, većinom u jadranskim županijama.

S većinom je zaključen ugovor o radu na određeno, čiji je broj u odnosu na zaposlenost u prethodnom mjesecu veći za 20.000. Očekivano, u novoj zaposlenosti prednjače turizam i ugostiteljstvo koji su na mjesečnoj razini u plusu oko 14 tisuća te trgovina s oko 3000 radnika više.

Prema HZMO-u broj zaposlenih krajem travnja iznosio je 1,546 milijuna, i povećava se za oko 2% godišnje. Zanimljiva je dinamika ulazaka i izlazaka iz svijeta rada.

HZMO je u travnju evidentirao rekordan broj prijavljenih na mirovinsko osiguranje u jednom mjesecu, čak 108 tisuća, što je 28 posto više nego u travnju 2018. No, među njima je i 22.000 bivših radnika Agrokora i državnih inspektora koji su preknjiženi na nove firme.

Bez njih je broj radnika koji su zasnovali radni odnos u travnju iznosio 86.000, od čega 8500 mladih koji su prvi put dobili ugovor. Bez posla je ostalo 44.000 ljudi. Brojka novoprijavljenih u jednom mjesecu, bez proknjiženja, i dalje je najveća u desetljeću.

Prije travnja 2019. rekord je držao svibanj 2018. kad je prijavljena 81 tisuća novih radnika.   

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve