PwC će za 8 mil. kn reći HEP-u kako se restrukturirati

Autor: Marija Brnić , 29. srpanj 2015. u 22:01
Opet naručili studiju/Grgur Žućko/PIXSELL

Prvi natječaj za HEP ODS iz 2013. bio je težak 11 mil. kn, no poništen je i lani ponovljen.

Posljednjih godina od svih javnih poduzeća Hrvatska elektroprivreda (HEP) uvjerljivo prednjači po kritikama zbog učestala posezanja za vanjskim konzultantima za izradu brojnih strategija, pa i objava kako je upravo sklopljen ugovor o izradi jedne takve studije za tvrtku iz njegova sustava u najmanju ruku plijeni pozornost.

Ugovor je vrijedan 8,08 milijuna kuna i sklopljen je je s PricewaterhouseCoopersom (PwC), koji bi sljedećih 16 mjeseci trebao po narudžbi HEP grupe izraditi studiju operativnog i strateškog restrukturiranja njegove tvrtke HEP – Operator distribucijskog sustava (ODS). Zanimljivo je da je posve identičnu studiju HEP naručio za istu tvrtku 2013., samo za nešto viši iznos. Na prethodnom je natječaju usluga procijenjena na 11 milijuna kuna bez PDV-a, dok je vrijednost angažmana savjetnika koje se tražio drugim natječajem od kolovoza prošle godine nešto niža, 8,5 milijuna kuna bez PDV-a.

No, iz HEP-a objašnjavaju kako je riječ o istom projektu. Natječaj iz 2013. je, kažu, poništen i nije posrijedi dopuna projekta, nego novi natječaj. Drugim riječima, restrukturiranje tog dijela HEP-ova sustava, koje je najavljivano i pokrenuto natječajem za konzultante prije dvije godine, zapravo uopće nije ni počelo. Od PWC-a hepovci sada očekuju da im osmisli strateške smjernice i optimalan organizacijski ustroj za HEP-ODS, uz procjenu potrebnih ulaganja za njihovu provedbu.

Treba utvrditi i potreban broj izvršitelja, način osiguranja potrebnih znanja, sustav odnosa s korisnicima usluga HEP OTP-a, kao i ostale aktivnosti važne za efikasno poslovanje tvrtke. Mjere koje predlažu trabat će razvrstati po prioritetima na kratkoročne, koje će se provoditi do godinu dana, te srednjoročne i one za koje je potrebno više od  tri godine.

U prva četiri mjeseca HEP bi trebao dobiti analizu postojećeg stanja i popis hitnih mjera, u iduća četiri mjeseca program restrukturiranja, a sljedećih osam mjeseci PWC će pružati i pomoć u provedbi restrukturiranja. Osim PWC-a, za taj posao nadmetali su se KPMG Hrvatska te A.T. Kearney u partnerstvu s Institutom za elektroprivredu i energetiku, no zbog odstupanja su im ponude eliminirane, dok je u uži krug ušla i ponuda Artur D. Littlea. Presudila je, pak, za 1,74 mil.  kuna povoljnija cijena PWC-a. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

meni 1 mil. – otpustiti pola uhljeba i ostale natjerati da rade, vrlo kratko, a jeftino

Ja bih im to obavio za 4 mil kn.

New Report

Close