Put u Katar bio je dobra izvidnica, sve ovisi o LNG-u

Autor: Saša Paparella (VLM) , 16. studeni 2012. u 15:08
Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HKG/PIX

Članovi hrvatske delegacije zadovoljni su posjetom, bio je to prvi korak u pronalaženju partnera, predstavili su projekte i čekaju reakcije.

Katar pruža niz mogućnosti za poslovanje, ali ih nije lako realizirati s obzirom na kulturološke razlike i način poslovanja. Susreti na Katarsko-hrvatskom gospodarskom forumu bili su tek prvi korak pri pronalaženju partnera, rekla nam je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore nakon povratka iz Katara.

Rezultati razgovora vođenih s predstavnicima 30-ak katarskih tvrtki su u okviru očekivanja, ocijenila je naša sugovornica. "Utvrdili smo potrebe katarske strane i odredili preduvjete koje bi naše tvrtke trebale ostvariti prije ulaska na tamošnje tržište", kaže Trnokop Tanta, koja potencijal za suradnju vidi u graditeljstvu, turizmu, IT-u i izvozu elektroenergetske opreme.Jedan od članova delegacije s kojim smo razgovarali napominje da bi put u Katar "mogao biti uspješan ako sada dobro odigramo sa LNG terminalom. Vlada tu ne smije pogriješiti. Zasad ništa konkretno nije dogovoreno, no zahvaljujući predsjedniku Ivi Josipoviću, odškrinuli smo vrata. Ta politička razina jako je važna, jer Katar funkcionira kao privatni posjed njihova emira", ističe naš sugovornik.     I drugi članovi delegacije zadovoljni su posjetom. "Istina je da smo očekivali konkretnije rezultate, no s obzirom na poslovnu kulturu u Kataru, napravili smo koliko smo mogli, jer tamo nema pretjerane žurbe. Predstavili smo projekte i sada očekujemo njihove reakcije", rekao nam je član delegacije.

Kaže da je iz ponašanja katarskih poslovnih ljudi teško iščitati što misle, no s obzirom na broj postavljenih pitanja, čini se da su najviše zagrijani za suradnju s Đuro Đaković holdingom te za gradnju LNG terminala na Krku. Zanimljivo je da se u zrakoplovi našlo čak pet hrvatskih bankara, koji su išli u Dohu kako bi izbliza pratili pregovore svojih klijenata, eventualno postali most za katarske investicije, ali i ponudili nekretnine koje su hrvatske banke dobile temeljem raznih nevraćenih kredita. Svoje predstavnike u Katar su poslali Adria scan, AKD, AVC, Brodarski institut, Crosco, Holding Đuro Đaković, Eurco, Eurocable, IGH, IN2, King ICT, Končar, Medical intertrade, Metal product, Parketi Požgaj, Plinacro, Pepermint, Perutnina Ptuj – PIPO, Podravka, Pomgrad engineering, Profectus grupa, Span, Tehnika, EI Hrvoje Požar, Klinika Svjetlost, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, HBOR, Erste banka, HPB, Hypo Alpe-Adria banka te Zagrebačka banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close