Prvo kupili pametne mobitele, a onda 10 puta skuplji internet

Autor: Bernard Ivezić , 09. rujan 2013. u 08:30
Natječaj za mobilne usluge novi primjer Vladine besmislene potrošnje/FOTOLIA

Visoka cijena stimulacija je za što manje korištenje mobilnog interneta, no čemu onda uopće pametni mobiteli?

Iako je Vladin natječaj za pametne mobitele vrijedan 40 milijuna kuna završio, skandalima koji ga prate, nema kraja.

Posljednji u nizu, kako doznaje Poslovni dnevnik, je da će sada, kao rezultat tog natječaja, sva ministarstva, zavodi i druga tijela državne uprave surfanje na pametnim telefonima plaćati deset puta skuplje. To uključuje i mobilni pristup eGoverment servisima i e-mailu što je bio ključan razlog zbog kojeg se išlo u nabavku pametnih mobitela. Do sada je Vlada imala ugovor po kojem je za 1GB prenesenih podataka plaćala 11 kuna, a nova cijena iznosi 102,4 kune po gigabajtu. Uz to, paprena je i obračunska jedinica koja je deset puta veća od tržišnog prosjeka, i iznosi 1 MB. Dario Janković, predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu u telefonskom razgovoru potvrdio nam je te informacije, ali tvrdi da će unatoč tome ušteda na novom ugovoru biti 20 posto.

 

102kune

po gigabajtu plaćat će državna tijela za mobilni internet

"U javnoj nabavi u kojoj su sudjelovali HT i Vipnet pobjedio je HT s ponudom od 12,7 milijuna kuna bez PDV-a, a kako je ukupna cijena ponude bila jedini kriterij odabira nemamo zakonsko uporište za drugačiju odluku", kaže Janković.Dodaje da ugovor treba gledati kao cjelinu, jer najveći dio, 116 milijuna minuta, otpada na mobilne razgovore između državnih ureda i ministarstava te prema HT mreži, a za koje kaže da su sada potpuno besplatni. Promet prema drugim mobilnim mrežama, procjenjen na 8 milijuna minuta, naplaćivat će se 0,26 umjesto 0,39 kuna po minuti. Onaj prema fiksnim mrežama past će s devet na pet lipa po minuti, a razgovori prema svim zemljama EU s 1,41 na 0,80 kuna po minuti. SMS je unutar državne uprave kao i prema korisnicima HT-a pojeftinio s 20 na jednu lipu, a onaj prema drugim mrežama na 20 lipa.

"Više od polovice korisnika do sada nije išlo na internet pa smo u prosjeku računali da im treba do 50 MB prometa za mobilno surfanje, ali smo ugovorom dobili i pet tisuća podatkovnih SIM kartica, primjerice za laptope, preko kojeg će se surfati za 8,08 kuna po gigabajtu", kaže Janković.Unatoč svemu, a imajući na umu da je upravo surfanje preko mobitela usluga koja najbrže raste, interesiralo nas je hoće li Vlada u natječaju za fiksne komunikacije, planiranom u listopadu, tražiti i WiFi uslugu s jedinstvenim sustavom identifikacije korisnika za sva ministarstva i druga tijela. Time bi rješila problem visokih računa za mobilni internet, no, Jankovćev odgovor na tu temu bio je vrlo neodređen.

Niz skandala

Eliminirali Tele 2 i trgovce mobitelima

Dio javnosti Vladin natječaj za mobilne usluge i pametne mobitele vrijedan 40 milijuna kuna postao je kontraverzan nakon što se otkrilo da će se kupovati smartphonei. Poduzetnicima je pak bilo sporno što su iz natječaja izbačeni svi konkurenti osim HT-a i Vipneta. Tehnički je spriječeno da se Tele2 prijavi na natječaj i to zato što nije kupio frekvencije za gradnju mreža četvrte generacije. Uz to, objedinjavanjem nabave mobilnih usluga i mobitela iz natječaja su izbačeni i svi trgovci mobitelima, a kako se poslije saznalo i dvije hrvatske tvrtke koje su razvile vlastite brendove smartphonea Hangar 18 i HGSpot.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Drzavna uprava je debilna. Treba privatizirati ured premijera i poreznu upravu. Oni su ultimativni debili!!

nemože budali pomoći pametni telefon.

Što bi sada napravio drug Tito?

http://www.jutarnji.hr/drzavni-vrh-vozi-se-u-novim-audijima-a8/1124928/

…našlo se i za nove Audie…S klasa izlazi nova pa su dosadašnje bile demod..treba biti aktualan model!

New Report

Close