Prosječna plaća za svibanj 5.497 kuna, realno u padu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 15:05
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U odnosu na svibanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za peti ovogodišnji mjesec nominalno je bila manja za 1,5 posto, a realno manja za 1,3 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 5.497 kuna, što je nominalno na razini travnja, a realno je 0,2 posto manje u odnosu na taj mjesec, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na svibanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za peti ovogodišnji mjesec nominalno je bila manja za 1,5 posto, a realno manja za 1,3 posto.

DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prvih pet mjeseci ove godine, koji iznosi 5.495 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno manje za 0,3 posto, a realno jednako kao tada.

Najveća prosječna neto plaća za svibanj, od 10.093 kune, isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu. U promidžbi i istraživanju tržišta prosječna plaća za svibanj iznosila je 9.163 kune, a u računalnom programiranju 8.575 kuna.

Prosječne neto plaće više od 8.000 kuna za svibanj isplaćene su i zaposlenima u farmaceutskoj industriji, vađenju nafte i plina i financijskoj djelatnosti i osiguranju.

Nasuprot tome, najniže neto plaće imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, koji su za svibanj primili prosječno 2.938 kuna, a tek nešto viših 3.058 kuna iznosila je prosječna plaća zaštitara.

U proizvodnji kože i srodnih proizvoda prosječna plaća za svibanj iznosila je 3.154 kune, a 3.195 kuna iznosio je prosjek isplaćen zaposlenima u djelatnosti usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika. U preradi drva prosječna neto plaća za svibanj iznosila je 3.428 kuna.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj iznosila je 7.927 kuna, što pokazuje nominalni porast za 0,1 posto, a realni pad za 0,1 posto u odnosu na travanj.

U odnosu na svibanj prošle godine, prosječna bruto plaća u ovogodišnjem svibnju bila je nominalno niža za 1,7 posto i realno niža za 1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close