Prosječna neto plaća za travanj u Zagrebu 6.645 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2015. u 10:04
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Usporedba s prosječnom neto plaćom na razini Hrvatske, koja je za travanj iznosila 5.676 kuna, pokazuje da je zagrebačka neto plaća bila 969 kuna viša nego na razini države.

Prosječna mjesečna neto plaća za travanj u gradu Zagrebu iznosila je 6.645 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalni pad za dva posto, a na godišnjoj rast za 3,7 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Prosječna je zagrebačka neto plaća za travanj bila za 135 kuna ili nominalno dva posto manje nego za ožujak.

U odnosu pak na prošlogodišnji travanj prosječna je neto plaća za četvrti mjesec ove godine bila veća za 239 kuna ili nominalno za 3,7 posto.

Nešto veći nominalni rast neto plaća na godišnjoj razini posljedica je i promjena u oporezivanju dohotka, što potvrđuje i nešto blaži rast prosječne bruto plaće koja je u Zagrebu za travanj iznosila 9.733 kune, što je 76 kuna ili nominalno 0,8 posto više nego za isti mjesec prošle godine.

Na mjesečnoj je razni, u odnosu na ožujak, prosječna zagrebačka bruto plaća bila niža za 278 kuna ili nominalno za 2,8 posto.

Usporedba s prosječnom neto plaćom na razini Hrvatske, koja je za travanj iznosila 5.676 kuna, pokazuje da je zagrebačka neto plaća bila 969 kuna viša nego na razini države.

Zagrebačka statistika najvišu prosječnu neto plaću za travanj registrira u zračnom prijevozu, gdje je iznosila 10.214 kuna, a prosjek veći od deset tisuća, 10.114 kuna, imali su i zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina.

U pet je djelatnosti prosječan neto za travanj bio iznad devet tisuća kuna – u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 9.849 kuna, računalnom programiranju, savjetovanju i s njima povezanim djelatnostima 9.811 kuna, popravku i instaliranju strojeva i opreme 9.482 kune, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka 9.468 kuna te promižbi i istraživanju tržišta 9.246 kuna.

Nasuprot tomu, najnižu su prosječnu neto plaću za travanj u Zagrebu dobili zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima, od 3.180 kuna.

Prosječnu neto plaću nižu od četiri tisuće kuna imali su i zaposleni u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika gdje je prosjek za travanj iznosio 3.383 kune, u djelatnosti prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja 3.416 kuna, u proizvodnji kože i srodnih proizvoda 3.476 kuna te proizvodnji tekstila 3.800 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close