Hrvatska prelazi na novi sustav: Tko će sve morati kupiti novi televizor i zašto?

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2018. u 12:26
Foto: Getty Images

Na pragu smo 2019., godine koja je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB – T2 standardu.

Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu.

Na pragu smo 2019., godine koja je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB – T2 standardu.

Kako su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pojasnili još prije dvije godine, prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019. Osim što će se poboljšati kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. U periodu od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu.

Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu – minimalno STB – Set Top Box uređaje, kažu za tportal iz HAKOM-a.

Velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. Očekuje se da će dio građana kroz uobičajeni ciklus zamjene uređaja imati opremu prilagođenu za prelazak. Cijena STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu kreće se od oko 200 kuna.

"Za prijam 'novog' signala te svih usluga koje će biti ponuđene, televizijski bi prijamnici trebali biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i procedura označavanja prijamnika koji će biti usklađeni s hrvatskom Preporukom, kako bi korisnici jednostavno mogli znati koji prijamnik je usklađen s Preporukom, a koji nije. Prelazak s DVB-T na DVB-T2 radiodifuzijski sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme te će korisnici usluga koje koriste druge platforme osim zemaljske i dalje primati signal kao i do sada", zaključili su iz HAKOM-a.

Komentari (4)
Pogledajte sve

I treba da se diže standard televizije u Hrvatskoj. Ovo znaći bolja kvaliteta slika na novijim televizorima. Savjetujem da što prije uzmete televizor koji podržava ovo jer će cijena televizora znatno skočiti gore kad ovo bude standard u 2019. Preporučam TCL-ove televizore u Pevecu[/url] jer su jeftini a kvalitetni, jer i sam koristim jedan. Većina kolega s posla isto tako su mi preporučili baš TCL-ov televizor. Trenutno je na akciji , pa ako ste u mogučnosti, uzmite i na rate. Investicija za budućnost s kojom nemožete fulat.

Mi stvarno ko’ zamorci.
Plinomjeri, razdjeljnici, ..tlakomjeri….
Ja se sjećam ograničenja vožnje par/nepar i nestašice mlijeka, kave….ko’ zamorci smo.

osim penzića, tko još gleda televizor, odnosno, da budem precizniji, hr tv programe ?

za par god, catv i streaming postaju dominantni a klasićna tv reprodukcija odlazi u prošlost

New Report

Close