“Proizvođači bi se trebali baviti hranom, a ne birokracijom”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2018. u 08:19
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tolušić je u izjavi izdvojio važnost fleksibilnosti pri donošenju provedbenih propisa. “To je ključ u izjednačavanju novih i starih članica jer teško da ćemo istim pravilima jednako pomoći poljoprivredniku u Francuskoj, Poljskoj ili Hrvatskoj”, rekao je

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je u utorak u Beču na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede Europske unije o proizvodnji kvalitetne hrane u EU te tom prigodom istaknuo važnost ulaganja u ruralna područja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Ulaganja u ruralna područja moraju ostati barem na istoj razini kao i u prethodnom programskom razdoblju", poručio je Tolušić nakon sastanka kojemu su glavne teme bile budućnost zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. i njezino pojednostavljenje.

Tolušić je pozdravio pojednostavljenje procedura i pravila jer bi se, kaže, poljoprivredni proizvođači trebali baviti proizvodnjom hrane, a ne proučavanjem propisa i birokracijom.

Sastanak je bio posvećen i razvoju ruralnih područja s naglaskom na očuvanje potpora poljoprivrednicima radi generacijske obnove.

Ministri EU zemalja članica razgovarali su i o instrumentima za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji bi trebali biti uključeni u novu Zajedničku poljoprivrednu politiku kako bi se u Europskoj uniji i dalje proizvodila kvalitetna hrana na održiv i konkurentan način.

Tolušić je u izjavi izdvojio važnost fleksibilnosti pri donošenju provedbenih propisa. "To je ključ u izjednačavanju novih i starih članica jer teško da ćemo istim pravilima jednako pomoći poljoprivredniku u Francuskoj, Poljskoj ili Hrvatskoj", rekao je.

Svjesni smo, kaže, da Europa stari i da mladi u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima predstavljaju temelj svake demografske strategije i plana pomlađivanja stanovništva ruralnih područja.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju ostati u fokusu, a da bi se ostvarili ti ambiciozni ciljevi potrebno je osigurati dodatna sredstva za Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Istaknuo je i kako Europska unija, po pitanju sigurnosti i kvalitete hrane, ima najviše standarde u svijetu.

"Od toga ne treba odustati, ali proizvođačima treba olakšati održavanje te razine kvalitete, a da to ne utječe na konkurentnost na svjetskom tržištu“, smatra Tolušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close