Prodano oko 109 milijuna kubika plina iz skladišta Okoli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 17:44
Thinkstock

Iz Ine su na prodaju reagirali priopćenjem u kojem procjenjuju da će ta prodaja Ini i Prirodnom plinu nanijeti štetu od 190 milijuna kuna.

U četvrtom krugu otvorenog postupka prodaje oko 190 milijuna prostornih metara plina, koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz podzemnog skladišta Okoli, prodano je oko 109 milijuna prostornih metara, od čega je veći dio kupila Hrvatska elektroprivreda (HEP), a manji dio Plinacro.

Iz Ine su na prodaju reagirali priopćenjem u kojem procjenjuju da će ta prodaja Ini i Prirodnom plinu nanijeti štetu od 190 milijuna kuna.

Kako su izvijestili iz Podzemnog skladišta plina (PSP) na svojim internet stranicama, u četvrtom su krugu zaprimljene dvije ponude – Hrvatske elektroprivrede i Plinacra, a prodano je oko 109 milijuna prostornih metara plina.

Pritom se ne navode količine niti cijena po kojima su svoje ponude predali HEP i Plinacro.

Neslužbeno se doznaje da je HEP predao ponudu za oko 105 milijuna kubika, po cijeni od 57 lipa po prostornom metru, što je najniža cijena u četvrtom krugu, odnosno 25 posto od najniže cijene s kojom je započeo postupak prodaje.

Plinacro je pak, doznaje se, plin kupio po nešto višoj cijeni, oko 70 lipa po kubiku, ali je kupio male količine, oko četiri milijuna prostornih metara.

Ina u priopćenju o završenoj "prisilnoj prodaji plina u vlasništvu Prirodnog plina" ističe kako bi realizacija ponuda za kupnju ukupno 109 milijuna kubika mogla rezultirati štetom za Inu i Prirodni plin u iznosu od 190 milijuna kuna.

Podsjećaju kako je cilj jučerašnjeg otvorenog pisma Uprave Ine bio da se izbjegnu gubici koji prijete kompaniji i koji bi se mogli odraziti na poslovanje Ine u nadolazećim mjesecima.

Ina je, naime, kako navode, zatražila realan vremenski period od nekoliko mjeseci kako bi zbrinula nepovučeni plin i izbjegla prodaju ispod tržišne cijene.

"Prirodni plin kao kompanija koja se bavi trgovinom plinom aplicirala je za zakup skladišta s obzirom da je u to vrijeme imala pravo na punu Ininu proizvodnju. Ovaj zahtjev pokrio bi nepovučene količine plina iz skladišta te potrebe buduće proizvodnje i prodaje. Smatramo kako bi bilo neodgovorno davati špekulativne ponude i aplicirati za volumen skladišta veći od potrebnog s obzirom da to ujedno znači i dodatne troškove kompaniji", navodi se u priopćenju Ine iz koje također podsjećaju kako je cijena plina za kućanstva regulirana od strane Vlade RH te se Ina/Prirodni plin samo pridržava te cijene.

Tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) je početkom ovog tjedna započela s otvorenim postupkom prodaje oko 190 milijuna prostornih metara plina koji tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, a postupak je išao u četiri kruga, tijekom četiri radna dana s tim da se u svakom krugu cijena snižavala.

Tako je u prvom krugu, u ponedjeljak, najniža jedinična cijena iznosila 2,29 kuna po kubiku, odnosno 0,2473 kune po kilovatsatu (kWh), što je bila cijena koju je predložio Prirodni plin. U drugom je krugu cijena pala na 75 posto te cijene, trećem 50 posto, a u četvrtom na 25 posto početne cijene, odnosno na 57 lipa po prostornom metru.

Za plin iz skladišta Okoli mogli su se nadmetati korisnici skladišta – HEP, Prvo plinarsko društvo, MET Croatia Energy Trade i Plinacro.

Ponude za plin prodan u ovom četvrtom krugu smatrat će se konačnim kada se plate, a neslužbeno se doznaje kako je rok za to iduća srijeda, 23. travnja.

Kako nisu prodane sve količine i neprodano je ostalo oko 80 milijuna kubika, neslužbene informacije govore da Prirodni plin može slobodno raspolagati tim neprodanim količinama, povući ih ili ponuditi na prodaju, iako se očekuje da bi ipak uskoro mogao biti organiziran novi otvoreni postupak prodaje tih preostalih količina.

Komentirajte prvi

New Report

Close