Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2013. u 12:00
Thinkstock

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije održale su konferenciju za medije i predstavile Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU.

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije održale su konferenciju za medije i predstavile Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU u kojem se snažno protive pokušaju ugrožavanja temeljnih načela trodiobe vlasti, priopćeno je iz Udruge Franak.

Reakcija je to na nedavni sastanak izvršne vlasti sa predstavnicima banaka na temu nepravomoćne presude, te na izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je govoreći o implikacijama presude ustvrdio da presuda ne može ići u prilog naporima vlade za oporavak gospodarstva te da je Vladi stalo da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način, kažu iz Udruge.

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije pozivaju Vladu Republike Hrvatske, njezine članove i sve druge državne službenike i dužnosnike da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima na hrvatsko gospodarstvo nakon pravomoćnosti prvostupanjske presude u „slučaju Franak“.

Kako se navodi, otvoreno pismo upućuje se Vladi RH, predsjedniku RH, predsjedniku Sabora, Ministarstvu pravosuđa, Hrvatskoj udruzi sudaca, Ustavnom sudu, predsjedniku Saborskog odbora za zakonodavstvo, Europskoj komisiji, Odboru za zaštitu potrošača pri Europskom parlamentu i Nevenu Mimici, povjereniku Europske komisije za zaštitu potrošača.

Dragan Zelić iz GONG-a istaknuo je: „Ne želimo vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske. Vlada mora učiniti sve kako bi otklonila percepciju utjecaja na sudbenu vlast. Potrebo je ohrabriti sudstvo da sudi nevisno i da odoli svim pritiscima. Poručujemo sudbenoj vlasti da se ničeg ne boji i da sudi prema zakonima i Ustavu Republike Hrvatske“.

Sadra Benčić iz Centra za mirovne studije poručila je: „Ovakvim izjavama izvršne vlasti dovodi se u pitanje pravo na pravično suđenje koje se ne može suspendirati zbog bilo kojeg nacionalnog interesa, a posebno ne ekonomskog“.

U nastavku prenosimo pismo u cijelosti:

Nakon nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu, donijete 4. srpnja 2013., protiv osam poslovnih banka u „slučaju Franak“ kojom je presuđeno u korist građana/ki, u Hrvatskoj svjedočimo otvorenim pritiscima bankarskog lobija prema izvršnoj vlasti i javnosti.

Izvršna je vlast, nažalost, podlegla pritiscima, pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast. Držimo to nedopustivim jer se ovakvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Naime, nedugo nakon sastanka Vlade Republike Hrvatske s predsjednicima Uprava dviju najvećih poslovnih banaka i guvernerom HNB-a, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, javno je izjavio: „To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva. Prema tome, stalo nam je da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način“. Ovom izjavom potpredsjednik Vlade RH otvoreno je stao na stranu bankarskoga lobija.

Komentiranje nepravomoćne presude s pozicije izvršne vlasti smatramo neodgovornim i nedopustivim. Pritisak na sudsku vlast i na javnost Republike Hrvatske u trenutku kad se očekuje nastavak sudskog proces na višoj sudskoj instanci, nedopustiv je oblik ponašanja u zemljama razvijene demokracije.

Potpisnice otvorenog pisma oštro će se suprotstavljati ovakvim kršenjima ustavnih odredbi, borit će se za poštivanje trodiobe vlasti i trajno pratiti postupanje svih nadležnih institucija koje su obavezne osigurati vladavinu prava i neovisnost sudstva u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo još jednom i pozivamo na poštivanje Članka 4. Ustava Republike Hrvatske: „U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu a ograničena je Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.“

Također Članak 6. Zakona o sudovima (NN 28/13) nedvosmisleno propisuje: „Zabranjen je svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svaki oblik prisile prema sucima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka.“

Povezivanje potencijalne financijske i pravne nesigurnosti Republike Hrvatske s pravomoćnošću presude očigledan je pokušaj bankarskoga lobija da utječe na sudsku vlast posredstvom izvršne vlasti. Otvoreno podliježući pritiscima, potpredsjednik Vlade ovom izjavom pokušava biti mentor sudskoj vlasti, a sve pod krinkom brige za gospodarstvo i ekonomski boljitak građana/ki RH.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kakav sada pritisak vrše na izvršnu vlast, kada se već odavno zna da premijer koristi najnižu kamatnu stopu na kredit

New Report

Close