“Pripremite se na trošak za kupnju novih bojlera i plinskih peći, alternative nema”

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2017. u 11:17
Foto: Thinkstock

Najveći broj tih trošila ne udovoljava standardima EU-a, ni našim sigurnosnim propisima.

Plinska su trošila u Osijeku u prosjeku stara više od 20 godina iako pravila Europske unije nalažu da, bez obzira na ispravnost, moraju biti zamijenjena nakon sedam godina. Iz tvrtke Dimnjak d.o.o. upozoravaju Osječane: Pripremite se na trošak za kupnju novih bojlera i plinskih peći, alternative nema!

U Osijeku je evidentirano oko 20.000 trošila, no u tvrtki Dimnjak d.o.o. procjenjuje da ih je 35.000, piše Glas Slavonije.

– Najveći broj tih trošila ne udovoljava standardima EU-a, ni našim sigurnosnim propisima. No, kako se od zakonodavca tek očekuje da usklađivanjem naših propisa s onim EU-a nametne građanima obveznu zamjenu starih trošila, trenutno ne postoji mehanizam s pomoću kojega možemo doznati koliko će se točno trošila morati izmijeniti. No, sa sigurnošću mogu tvrditi da 70 posto plinskih trošila ugrađenih do 1991. godine nikada nije mijenjano! Najgora je situacija u tzv. plinskim naseljima na Jugu 2 i Vijencu Petrove gore te drugim stambenim naseljima sagrađenima, odnosno plinoficiranima do rata – kaže Dejan Lončarić, direktor Dimnjaka d.o.o.

Dodaje kako se, iako još uvijek u Hrvatskoj (za razliku od npr. Italije i Njemačke) ne postoji propis koji obvezuje na izmjenu toplinskih trošila nakon sedam godina, od 2015. ova obveza hrvatskim građanima nameće indirektno.

Komentirajte prvi

New Report

Close