Prijete zabranom ugovora s PwC-om i pravnicima EU

Autor: Marija Brnić , 26. ožujak 2015. u 22:00
Goran Granić, Energetski institut Hrvoje Požar/Sanjin Strukić/PIXSELL

Izravno u Bruxelles navodno se žalila i tvrtka Taylor-DeJongh iz SAD-a, koja je eliminirana u startu jer nije priložila bankovno jamstvo.

PriceWaterhouse Coopers (PwC) još nije sklopio ugovor o savjetovanju države za projekt gradnje LNG terminala.

Priča je, doznajemo, zapela na žalbama zbog netransparentnosti u postupku koje su tvrtki LNG Hrvatska nakon odluke o odabiru PwC-a dostavili ostali kandidati. Neslužbeno, podnijeli su ih Ernest&Young te konzorcij koji čine Energetski institut (EI) Hrvoje Požar i američka savjetnici iz Galway Energyja. Žalbu, ali izravno u Bruxelles, koji sufinancira angažman savjetnika, navodno je uputila i tvrtka Taylor-DeJongh iz SAD-a, koja je eliminirana u startu jer nije priložila bankovno jamstvo.

Netransparentnost na koju se žale natjecatelji odnosi se prije svega na odbijenicu koju su dobili od LNG-a Hrvatska za uvid u dokumentaciju o ocjenjivanju njihovih i ponuda drugih kandidata. Nije im, tvrde, dopušten ni pregled ostalih ponuda, što ih je neugodno iznenadilo, jer je to, tvrde, standard kod projekata koji konkuriraju za novac EU.  LNG Hrvatska provodila je otvoreni postupak i nije u natječajnoj dokumentaciji definirala tajnost ponuda, ali je, ističu, sve ponude označio tajnima, što je onemogućilo i izradu same žalbe. Stoga se kandidati koji se žale i mogu samo osvrnuti na onemogućavanje prigovora. A kako ni sam postupak izbora savjetnika nije proveden temeljem zakona o javnoj nabavi, kandidati koji su se žalili skeptični su da će prigovorom nešto postići jer opet glavnu riječ ima LNG Hrvatska.

Ipak, razmatraju daljnje pravne korake, od zahtjeva za privremenom mjerom Trgovačkog suda i zabrane sklapanja ugovora kako bi se spriječila daljnja šteta u raspolaganju sredstvima do pravne zaštite na razini EU.  Iz LNG-a Hrvatska o žalbama se ne izjašnjavaju. Direktor tvrtke Mladen Antunović kaže da zbog pravila o poslovnoj tajnosti postupka i prijavljenih ponuđača, usuglašenih s EK, ne može javno iznositi podatke o žalbenom postupku. Ističe samo da je on u tijeku te da tvrtka postupa prema pravilima usuglašenim s terminskim planom i procedurama prijave za CEF fond. "Procedure su jasno definirane i one su temelj svih aktivnosti kojih se LNG Hrvatska mora pridržavati", poručuje Antunović.

Nesuđeni savjetnici to dvoje, jer, kažu, bez poštovanja načela transparentnosti, nediskriminacije i jednakog tretmana koji jamče procjenu ponuda u uvjetima stvarnog tržišnog natjecanja EU ne daje novac. Odabrani savjetnik PwC, primijetili su, već je prilično angažiran oko tog projekta jer je nedavno postao i savjetnik prodavatelja zemljišta na kojemu će se graditi terminal na Krku. Za odgovor na žalbu LNG ima 15 dana, tri puta dulje od roka za žalbe, a ugovor se može potpisati tek sedam dana nakon toga, što znači u drugoj polovici travnja. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Dali ima i jedan posao koji se u HR sklopio da si netko nije napunio dzepove?

Koji socijalistički komentari. Nikako da se naviknete na borbu kompanija. Nema milosti. Što je komad kolača slađi to više odvjetnika harači i ulaže žalbe kao da dijele karte.
Kada jednom shvatite načim funkcioniranja i razliku između korupcije i netransparenznosti koja je vladala Hrvatskom do 2011 i današnje situaciuje, već će proći toliko vremena da će doći potpuno novi problemi.

Može li u ovoj hebenoj državi nešto pošteno?

pcw je toliko dugo u hrvatskoj da to mora biti sumnjivo.

New Report

Close