Prihodi u ugostiteljstvu i turizmu porasli 3,2 posto

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 07. rujan 2012. u 12:20

Povećanje PDV-a turističke agencije zateklo je u razdoblju kada je većina cijena već bila ugovorena te su agencije taj dio nastalih dodatnih troškova snosile same

Prema podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, Hrvatska je u turizmu u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 8,9 milijardi kuna prihoda, i to od pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja. Posrijedi je rast od 3,2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2011. godine.

Putničke agencije u prvih šest mjeseci ostvarile 1,9 milijardi kuna prihoda, što je 3,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ipak, povećavali su im se i rashodi s obzirom na povećanje PDV-a te drugih troškova poput povećanja cijena energenata. “Zadovoljni smo ostvarenim prihodima. Važno je naglasiti da su bile obavljene i dobre pripreme. Naravno, rasli su i troškovi. Kada je 1. ožujka porastao PDV sa 23 na 25 posto, bilo je kasno za povećanje cijena jer su agencije tada već imale ugovorene cijene koje se nisu mogle mijenjati, tako da su te veće troškove snosile same”, komentira Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.Turoperatori su pak uprihodili 191 milijun kuna ili 23 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima pravne i fizičke osobe ostvarile su 3,5 milijardi kuna prihoda ili 10 posto više prema istom lanjskom razdoblju.Na takve rezultate upućivale su statistike koje je ministar turizma Veljko Ostojić iznio još u srpnju. Od siječnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj je ostvareno 3,6 milijuna dolazaka i 14,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. rast od pet posto u dolascima i noćenjima. U ukupnoj strukturi turističkoga prometa, strani turisti su ostvarili tri milijuna dolazaka (porast od osam posto) i 13 milijuna noćenja (porast od sedam posto). Rast je u ovom razdoblju ostvario i Grad Zagreb s nabrojenih 300 tisuća dolazaka i 553 tisuće noćenja, što čini rast od čak 11 posto.Najbrojniji su u prvoj polovici ove godine bili turisti koji dolaze iz Njemačke, koji su ostvarili četvrtinu ukupna turističkog prometa u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close