Previše šefova, službenih auta, troška usluga, skupih najmova

Autor: Jadranka Dozan , 01. veljača 2016. u 22:00
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Na najmove uredskih prostora odlazi 90 mil. kuna. Raspon cijena od 8 do 18 eura po ‘kvadratu’.

Nikakvog bujanja zaposlenih u javnoj upravi neće biti, poručuju članovi nove Vlade. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najavila je da će se u idućih mjeseci napraviti snimka poslovnih procesa i zaposlenih s ciljem otklanjanja fragmentiranosti i preklapanjima po resorima.

Taj problem izražen je naročito kad su posrijedi državne agencije, zavodi, fondovi i druge pravne osobe s javnim ovlastima. Tako je barem pokazala dubinska analiza poslovanja 181 pravne osobe, na temelju koje je krajem veljače 2015. posebno povjerenstvo napravilo i preporuke za smanjenje rashoda za barem 10 posto. Jurlina Alibegović kaže kako će ti nalazi biti dobar temelj za promjene. Dosad je, međutim, malo od preporuka zaživjelo, barem onih izvana vidljiih, koje podrazumijevaju statusne promjene.

Naime, od preporučenih spajanja i pripajanja provedena su dva, uz dva milijuna kuna uštede, a većina ostalih u fazi je započete procjene učinaka ili najava javne rasprave. Veći dio ušteda ionako se odnosi na racionalizacije u sferi plaća i sustava nagrađivanja, materijalnih troškova i slično. U većini promatranih institucija postoji previše rukovodećeg kadra u odnosu na ukupan broj zaposlenih. U mnogima na samo njih dva ili tri dolazi jedan šef.

Na neracionalnosti upućuju i goleme razlike cijena najmova uredskih prostora na koje odlazi više od 90 milijuna kuna: jedni plaćaju manje od 8 eura po 'kvadratu', kod nekih premašuju i 18 eura, a mnogi imaju i višak prostora u odnosu na broj zaposlenih. Promatrane pravne osobe (181) u 2014. su imale 1534 službena vozila, a osim što je zaključeno kako je to previše, nerijetko im je nabavna cijena previsoka i tu ima mnogo prostora za racionalizacije.  Konačno, članovi povjerenstva zaključili su i da je 303 milijuna kuna rashoda za intelektualne usluge agencija, zavoda i ostalih promatranih institucija prevelik iznos, pogotovo s obzirom na visok udjel visokoobrazovanih zaposlenika.
 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ha, ha, ha…. rezati po kratkom postupku! Od hdzovih cca 120 agencija na sdpovih cca 185 u samo 4 godine! A da ne spominjemo županijske agencije! Mito i korupcija, lažna demokracija!


Visokoobrazovani kadar, koji treba intelektualne usluge…meni to zvuči kao "neradnici", koji trebaju drugog da napravi njihov posao! :/

to su oni što su im roditelji do VI razreda pisali domaću zadaću i našli posao preko veze

Visokoobrazovani kadar, koji treba intelektualne usluge…meni to zvuči kao “neradnici”, koji trebaju drugog da napravi njihov posao! :/

ma nemoguće, nama su te agencije neophodne za normalno odvijanje društvenih prosesa, zamislite samo,koliko su podigli pokazatelje rasta prodaje automobila te doprinijeli smanjenju prosječne starosti vozila, nabavkom 1534 nova automobila

New Report

Close