Prevarama u trgovanju rabljenim vozilima oštetili proračun za 5 milijuna kuna

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro okrivljenika koje se sumnjiči na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. 

Istraga se vodi protiv jednog hrvatskog i češkog državljana (1968.), sedmoro hrvatskih državljana (1990., 1991., 1984., 1976., 1994., 1970., 1976.) i jednog bosansko-hercegovačkog državljana (1978.). 

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, kao osnivač i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od početka 2015. do siječnja 2018. godine, na području Hrvatske i Češke, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI. i VII. okrivljenika, kao odgovorne osobe više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Češkoj, te VIII. i IX. okrivljenika radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge trgovinom rabljenim osobnim vozilima na način da su, na temelju nevjerodostojne dokumentacije, neosnovano iskazivali pretporez i umanjivali obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) trgovačkih društava I. i III. okrivljenih.

Tako su, u cilju realizacije navedenog, za rabljena osobna vozila koja su na području Hrvatske i drugih država članica EU-a kupljena od pravnih osoba obveznika PDV-a radi daljnje prodaje u Hrvatskoj, prvookrivljeni, te sukladno dogovoru s njim, III., V. i VII. okrivljeni, radi ostvarenja prava odbitka pretporeza u što većem iznosu, ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a u kojima je neistinito prikazano da su društva, u kojima su okrivljenici odgovorne osobe, rabljena osobna vozila prodali društvima I. i III. okr. po cijeni znatno većoj od one koja je bila iskazana na računima dobavljača tih vozila.

Potom su vozila po znatno nižim cijenama prodavali društvima III., IV., VI. i VII. okrivljenom te drugim pravnim i fizičkim osobama, a prvookrivljeni je za dio tako nabavljenih vozila ispostavljao račune jednom društvu bez iskazanog PDV-a, s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da su ta vozila prodana jednom češkom društvu. Nadalje, drugookrivljeni je, sukladno dogovoru s prvookrivljenim, za navedena vozila ispostavljao račune društvima III. i VII. okr., kao kupcima tih vozila, nakon čega su navedena društva okrivljenika ta vozila, po znatno nižim cijenama, prodavala društvima I.-VII. okr., iako im navedena vozila stvarno nisu isporučena.

Nevjerodostojne račune su VIII. i IX. okr., sukladno nalozima prvookrivljenog, znajući da u njima opisane isporuke vozila nisu izvršene, evidentirale u poslovnim knjigama dva trgovačka društva u dijelu obračuna pretporeza i prikazale u prijavama PDV-a koje su mjesečno podnosile nadležnoj poreznoj upravi. Na opisani način okrivljenici su, izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.960.000,00 kuna. Od navedenog iznosa, po osnovi povrata PDV-a, iz proračuna Republike Hrvatske na račun društva prvookrivljenog uplaćen je iznos od 1.949.495,91 kune koji je potom prvookrivljeni proslijedio na račune dva društva s kojih je novac, sukladno dogovoru s prvookrivljenim, podigao VII. okr. i predao ga prvookrivljenom. Navedeni iznos okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi. Također je sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, izvijestio je USKOK na svojim stranicama. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve