Predsjednica u pohod na Iran 
vodi 70 poslovnih ljudi iz Hrvatske

Autor: Hassan Haidar Daib / VL , 11. svibanj 2016. u 08:41
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Nakon ukidanja sankcija, Iran je postao glavna regionalna sila, a EU i SAD u toj zemlji vide partnera

Unatoč tome što je nakon ukidanja sankcija Iranu tu zemlju poharao veliki broj stranih gospodarstvenika i investitora iz ekonomski jakih i moćnih zemalja, svakako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović sljedeći tjedan s poslovnim izaslanstvom koje predvodi HGK biti uspješan i zasigurno rezultirati, osim dobrim političkima odnosima, i jačom gospodarskom suradnjom dviju zemalja.

Iračani bi LNG, Petrokemiju…

Na to računa i oko 50 domaćih tvrtki od energetskih, građevinskih do farmaceutskih čijih oko 70 predstavnika putuje u Iran, a od kojih su neke tvrtke već prisutne na tom tržištu, a neke će uspostaviti prve kontakte. No svi znaju da to tržište od oko 80 milijuna stanovnika ima velik potencijal, a i znaju su da su dobro došli. U razgovorima prethodnih godina s političarima i gospodarstvnicima iz Irana rekli su ‘kako je Hrvatska izuzetno važna zemlja za njih, ne samo zbog geopolitičkog položaja već i gospodarski, te da je smatraju prijateljskom zemljom koja im nikada nije okrenula leđa te je samim tim u velikoj prednosti ispred svih zemalja.’ Svi iranski veleposlanici u Hrvatskoj imaju smjernice predsjednika Hassana Rohanija da učine sve da Hrvatska i Iran imaju najbolju gospodarsku suradnju.

 

UIran

putuju mnoge tvrtke od Ine, PPD-a, Končara, Dalekovoda, JGL-a, IGH, PRO Integris…

Naime, za vrijeme sankcija Iran su posjetili bivši članovi vlade Vesne Pusić i Darko Lorencin, te bivši predsjednik Sabora Josip Leko te i tako dali do znanja koliko je Hrvatskoj bitna suradnja s Iranonom. Međunarodna kriza oko nuklearnih postrojenja u Iranu i dugogodišnja blokada prije svega gospodarskih odnosa razriješena je u srpnju prošle godine, a u siječnju ove godine sankcije prema Iranu su ukinute. Kako prepreka više nema, Iran je postao glavna regionalna sila, a zemlje članice EU-a i SAD u njemu vide velikog političkog i gospodarskog partnera. Za Iran koji raspolaže velikom zalihom plina te bi mogao preuzeti važnu ulogu proizvođača plina,

Hrvatska se nalazi na izuzetno važnom geopolitičkom mjestu te bi mogla biti distributer iranskog plina za mnoge europske zemlje. Kako su Iračani kazali, to je njihov strateški cilj u suradnji s Hrvatskom, a sve komponente za realizaciju ovog projekta postoje s obje strane. Iračani su zainteresirani za ulaganje u LNG terminal, brodogradilišta, Petrokemiju, turizam… A domaće za ulaganja u infrastrukturu i energetiku. Ina je 2008. godine potpisala ugovor o istraživanju nafte i plina na 17 polja u Iranu, a zbog sankcija se povukla.

Infrastrukturni projekti

Sada, kažu nam u toj kompaniji, prihvatili su poziv Komore da putuju u Iran, ali su i dalje oprezni te kažu da ‘prate razvoj situacije u Iranu posebice s obzirom na to da su okolnosti poslovanja u toj zemlji i dalje uvelike otežane.’

– U PPD- u i poslovnom sustavu Energia naturalis, Iran prepoznajemo kao budućeg globalnog igrača u energetici – komentira
Zvonimir Šibalić, voditelj Odjela upravljanja portfeljem u PPD-u. Iran će raditi niz infrastrukturnih projekata, od gradnje cesta i željeznica a plan je i povećati iskoristivost morske vode u navodnjavanju u južnom dijelu Irana. Šansu za poslove na tom tržištu vidi zato i Dalekovod, potvrdili su nam u toj tvrtki, čije izaslanstvo također putuje u Iran. Putuju i predstavnici IGH, a član uprave Oliver Kumrić kaže da su već i obavili posjet toj zemlji prije četiri mjeseca i započeli prve razgovore, a sada imaju dogovor na oko pet adresa. – Osobno sam ranije boravio godinu dana na jednom projektu u Iranu i imam vrlo dobra iskustva – kaže Kumrić. Tvrtka PRO Integris je već prisutna na tom tržištu, no odlaze u Iran jer žele da se suradnja intezivira. – Sada radimo s jednom tvrtkom, a željeli bi da ih je barem pet – kaže direktor Mladen Perkov.

Komentari (3)
Pogledajte sve

bezpotrebni turizam o tuđi trošak.

Neka im proda teoriju o potrebnom velikom broju županija, pa da i njima smrkne! To bi mogao biti pravi izvozni proizvod, koncentrirana glupost dokazana u praksi!

Svi znamo da nam je jedan od glavnih obilježja šahovnica (povijesni grb), po tome smo poznati i u svijetu.
Ali otkuda potječe ta šahovnica i kako da nam je baš ta šahovnica postala glavnim simbolom?
O tome ni mi sami nismo sigurni, ali postoje razne priče i legende koje nam objašnjavaju kako smo došli do nje.

Postoje dokazi (da smo šahovnicu ponijeli sa iranskog prostora), jer postoji teorija da smo dosli upravo sa tih prostora.
Na tom području su našli razno posuđe i zdjele na kojima se nalazi šahovnica, te ukrašeni zidovi kuća sa šahovnicom.

New Report

Close