Potvrđena razmimoilaženja Vlade i MOL-a o Ini, pregovori se nastavljaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 16:14
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Sastanak je potvrdio njihova različita gledišta i razmimoilaženja, ali i naglasili da će nastaviti pregovore.

Pregovarači hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a nakon današnjeg su drugog kruga pregovora o međusobnim odnosima u Ini izjavili kako je sastanak potvrdio njihova različita gledišta i razmimoilaženja, ali i naglasili da će nastaviti pregovore.

Kako je izjavio glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, današnji je sastanak pokazao da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

"Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti Ine", izjavio je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, kazao je kako su razgovori nastavljeni u vrlo ozbiljnom i odgovornom tonu.

"Kao što ste čuli, imamo dosta otvorenih pitanja i nesuglasica. Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja", rekao je Vrdoljak.

Hrvatski ministar gospodarstva kaže kako, i pored otvorenih tema i nesuglasica koje očito postoje, i dalje misli da se može doći do najboljeg rješenja.

"Hrvatska Vlada će napraviti sigurno sve što treba da zaštiti Inu, ispregovara poziciju Ine u interesu same kompanije, njenih zaposlenika i u konačnosti energetske stabilnosti Hrvatske", ističe Vrdoljak.

Današnji, drugi krug pregovora predstavnika hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini trajali su oko tri i pol sata, a iz izjava nakon sastanak može se zaključiti da je glavna tema bilo korporativno upravljanje Inom.

Uz ministra Vrdoljaka, u hrvatskom pregovaračkom timu je i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, dok su, uz Molnara, MOL na današnjem sastanku predstavljali i član Upravnog odbora MOL-a Oszkar Vilagi te predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održan je 18. rujna, a iako je drugi sastanak trebao biti održan krajem listopada, odgođen je, kako je tada neslužbeno rečeno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka u vezi upravljačkog modela u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close