Potpisan ugovor o sufinanciranju izgradnje nove trajektne luke Tkon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2015. u 12:03
Foto: Goran Jakus / Pixsell

Sporazum o sufinanciranju projekta “Izgradnja trajektne luke Tkon-Otok Pašman”, procjenjene ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna.

Sporazum o sufinanciranju projekta "Izgradnja trajektne luke Tkon-Otok Pašman", procjenjene ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna, u petak su u Tkonu na otoku Pašmanu potpisali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić.

Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar čiji je cilj izgradnja nove trajektne luke Tkon – Otok Pašman koja treba omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd-Tkon, budući je postojeći trajektni pristan nedovoljnih dimenzija te se ukrcaj izvodi izravno iz mjesne prometnice.

Potpisanim sporazumom osigurana su sredstva za prvu fazu izgradnje u iznosu od 7 milijuna kuna. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u 2015. godini za ovaj projekt izdvojit će tri milijuna kuna, dok je četiri milijuna kuna osigurala Županijska lučka uprava Zadar. Slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Zadovoljan ovim projektom, ministar Hajdaš Dončić pozvao je načelnike ovakvih malih otočkih općina da se okrenu europskim fondovima iz kojih se mogu financirati ovakvi i slični projekti.

Čitav projekt trebao bi biti gotov za tri do četiri godine. Nova, modernija luka bit će udaljena 300-njak metara od postojeće, a moći će primati veće trajekte i brodove, rekao je ministar dodajući kako će se cijeli projekt financirati zajedno sa Županijskom lučkom upravom u omjeru 50:50. Istaknuo je kako će izgradnja ove luke doprinijeti povećanju broja putnika, ali i sigurnosti prometa u ovom dijelu Jadrana.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić naveo je kako bi radovi trebali početi nakon turističke sezone. "Vjerujemo da će cijena radova na javnom natječaju pasti i do 30 posto, tako da bi se projekt mogao izgraditi i s do 30 milijuna kuna", kazao je Slavić.

U prvoj fazi do kraja 2016. godine bit će izgrađeno novo pristanište, dvije iskrcajno-ukrcajne rampe i gat sa bočnim vezom za trajekte, a produbit će se i sama luka za četiri metra. U drugoj fazi gradit će se čekalište za luku, ukrcajno-iskrcajni trak za vozila te spoj na državnu cestu.

Iz resornog ministarstva napominju kako je u državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano ukupno 23 milijuna kuna.

Na javni poziv ministarstva pristiglo je 27 projektnih prijedloga koja su kandidirana od strane 16 županijskih lučkih uprava, ukupne vrijednosti 75,5 milijuna kuna. Ukupno je 12 projekata kroz bodovanja prošlo postupak odabira, a ključni kriteriji su unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza u pogledu povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, stvaranje boljih uvjeta za život na otocima te stvaranje uvjeta i poticanje gospodarskog razvoja otoka i otklanjanje nedostatka na postojećoj infrastrukturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close