Potpisan projekt vrijedan 18 mil. kn za zaštitu onećišćenih voda

Autor: Agencija VLM , 22. veljača 2013. u 12:54
Mihael Zmajlović; Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Morski okoliš je dragocjena baština koja se mora zaštititi, očuvati i, ako je izvedivo, obnoviti s krajnjim ciljem održavanja biološke raznolikosti, kazao je ministar Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode potpisalo je ugovor vrijedan više od 18 milijuna kuna za provedbu projekta ''Zaštita od onečišćenja voda u priobalnim područjima“.

– Morski okoliš je dragocjena baština koja se mora zaštititi, očuvati i, ako je izvedivo, obnoviti s krajnjim ciljem održavanja biološke raznolikosti i osiguravanja raznolikih i dinamičnih oceana i mora koji su čisti, zdravi i produktivni – podsjetio je povodom potpisivanja ugovora za ministar Mihael Zmajlović, priopćiloje resorno Ministarstvo.

Kako bi se taj cilj postigao, Direktiva potiče države EU da pitanja okoliša uključe u sva odgovarajuća područja politike i da budu stup buduće pomorske politike EU u pogledu okoliša. Republika Hrvatska kao pomorska zemlja s posebnom pažnjom uključuje očuvanje morskog okoliša u sve svoje nacionalne politike, kroz različite sektore. Ključnu ulogu u izradi strateških podloga odigrat će projekt  “Zaštita od onečišćenja voda u priobalnom području” podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi projekta (2007 – 2009.) je sustav za praćenje utjecaja novoizgrađenih kanalizacijskih sustava na kakvoću obalnog mora. Druga faza koja počinje upravo sada, u veljači 2013. trajat će do rujna 2014. Druga faza Projekta usmjerena je na uspostavu cjelovitog sustava praćenja i promatranja kakvoće morskog okoliša hrvatskog dijela Jadrana u skladu s obvezama iz Okvirne direktive o morskoj strategiji. Praćenje i promatranje stanja kakvoće morskog okoliša je redovito praćenje značajki morskog okoliša (hidrografska, geološka, fizikalna, kemijska, biološka svojstva, stanišni tipovi i dr.) te opterećenja i utjecaja koji nastaju kao posljedica djelovanja čovjeka, kako bi se moglo procijeniti stanje morskog okoliša te odstupanje i/ili napredak u postizanju dobrog stanja morskog okoliša.

Provedbom ovog Projekta ostvarit će se preduvjeti za uspostavu cjelovitog sustava praćenja i promatranja, te objedinjavanje, odnosno usklađivanje postojećih programa praćenja relevantnih sektora – zaštita prirode, ribarstvo, pomorstvo, turizam, prostorno planiranje, vodno gospodarstvo i dr, a sve u cilju integralnog upravljanja morskim i obalnim područjem te postizanja odnosno očuvanja dobrog stanja morskog okoliša do 2020.

Aktivnosti Projekta u okviru ovog Ugovora uključuju: izradu objedinjenog programa praćenja i promatranja morskog okoliša s definiranim parametrima, ujednačenim metodologijama, predviđanjem stanja mora (ekološko modeliranje), vremensko/prostornim rasporedom praćenja te određivanje osjetljivosti morskih područja na ljudske aktivnosti kao podloga budućem prostornom planiranju mora. Procijeniti će se i potreba za opremom znanstvenih i stručnih institucija koje će sudjelovati u monitoringu morskog okoliša, a prijenos znanja i iskustva iz drugih zemalja EU vezano za praćenja stanja mora provoditi će se putem stručno-znanstvenih radionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close