Potencijal županije u iskorištavanju prirodnih resursa i razvoju turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2014. u 10:31
Zdenko Podolar

Potrebno je zalagati se za promjenu obrazovnog sustava, prilagoditi ga potrebama poduzetništva, kaže Zdenko Podolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarske županije.

Novi pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obnovu i razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Podolar, nije zadovoljan strukturom gospodarstva županije jer, u odnosu na ostatak zemlje, u njemu veliki udio ima primarna proizvodnja i proizvodnja s niskim stupnjem vrijednost.

Takav odnos i struktura gospodarstva dovela je, smatra on, poduzetnike u dodatno tešku situaciju, jer nemaju dovoljno posla, nisu konkurentni, što se u konačnici odražava na rezultate poslovanja, solventnost i likvidnost tih poduzetnika. Mali i srednji poduzetnici, zato izlaz vide u pokretanju novih investicijskih ciklusa i intenziviranju gospodarskih aktivnosti. Da bi se to ostvarilo, kaže Podolar, županija će i u narednom razdoblju, unutar svojih skromnih financijskih mogućnosti i strogo formalnih ograničenja, pružati financijsku, administrativnu i stručnu podršku sve sa ciljem bržeg razvoja poduzetništva u cjelini.

Problemi gospodarstva
Najčešći problemi malog i srednjeg poduzetništva u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne odskače od generalnog problema hrvatskog gospodarstva – smanjenjena je ukupna gospodarska aktivnost, tvrtke su nekonkurentne u smislu izlaska na tržišta, nema novih investicja velikih gospodarskih subjekata i javnog sektora, a problem je i nedovoljna organiziranost i izostanak podrške državnih institucija pri izlasku na novo tržište, ukupna nelikvidnost i otežana naplata prodanih proizvoda i usluga. Boljka svih gospodarstvenika su i porezna opterećenja te visoka cijena rada, koji izravno utječu na konkurentnost, ali i siva ekonomija. No, ti problemi zasigurno nisu nerješivi, a potencijala svakako ima, posebice ako se u obzir uzme da je ova, najistočnija hrvatska županija bogata prirodnim resursima – šumama, zemljom i vodom.

Podolar smatra da je za iskorištavanje potencijala i rast malog i srednjeg poduzetništva potrebno efikasnije gospodarenje raspoloživim prirodnim resursima koji moraju biti u funkciji lokalnog razvoja, a potrebna je i bolja valorizacija geoprometnog položaja, razvoj prekogranične suradnje i u tom smislu korištenja sredstava iz fondova te čvršće povezivanje gospodarskih subjekata i obrazovnih istraživačkih institucija.Jedan od potencijala Vukovarsko-srijemske županije Podolar vidi i u razvoju kontinentalnog turizma, te poticanju proizvodnje energije iz raspoloživih obnovljivih resursa, a u tome bi moglo pomoći otvaranje razvojnih kreditnih linija kod HBOR-a i poslovnih banaka, ali i aktivnije privlačenje financijskih sredstava iz EU fondova s ciljem pokretanja novih investicija i novih proizvodnih ciklusa.

Obrazovni sustav
"Potrebno je zalagati se za i promjenu obrazovnog sustava, prilagoditi ga potrebama poduzetništva, a sustavno, uz pomoć potpornih institucija sa razine županije i države treba poticati kvalitetnije organiziranje kroz zadruge, klastere i druge modele", zaključuje Podolar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close