Poruka MUP-u, MORH-u, bolnicama: Ili centralni obračun plaća ili…

Autor: Jadranka Dozan , 26. srpanj 2013. u 15:13
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Upravo je COP jedna od uzdanica za veće uštede na rashodima za zaposlene.

Na niz adresa – od ministarstava unutarnjih poslova i obrane do kliničkih bolničkih centara – iz Ministarstva financija ovih su dana upućeni dopisi u kojima ih se upozorava za listopad neće biti isplata plaća ako ne uđu u sustav takozvanog centralnog obračuna plaća (COP).

Osim što se u drugom polugodištu očekuje ‘puni’ efekt 3-postotnog smanjenja plaća (s kojim se krenulo tek u travnju), upravo je COP jedna od uzdanica za veće uštede na rashodima za zaposlene u ostatku godine nego što je to bio slučaj u prvom polugodištu. U prvih su šest mjeseci ti rashodi dosegnuli 10,82 milijarde kuna, što je u odnosu na lani smanjenje za nevelikih 365 milijuna kuna imaju li se u vidu proračunom planirane uštede. Da bi se ti rashodi zadržali u okvirima 20,7 milijardi kuna planiranih za 2013. u drugoj polovici godine trebali bi biti milijardu kuna manji nego u prvom, što je i prema priznanju ministra Slavka Linića teško ostvarivo. 

Kako god bilo, povećanje broja institucija obuhvaćenih centralnim obračunom plaća jedan je od izvora povećanja ušteda u drugom dijelu godine, a u Ministarstvu financija s tim u vezi kažu kako će sigurno biti manje ‘dvostrukih’ plaća, troškova prijevoza, igara s koeficijentima… Još su proljetos, kad je u sustavu COP-a bilo samo oko 12.000 zaposlenih (u lipnju je taj broj narastao na 24.300), procjenjivali da COP mjesečno donosi oko 45 milijuna kuna uštede. Vlada je taj projekt i pokrenula s ciljem da se smanje izdaci za zaposlene eliminiranjem zlouporaba pravilnika, uredbi o ustrojstvu i primjeni koeficijenata, raznih dodataka… O tempu njegova napredovanja dijelom ovisi i koliki će na kraju biti jaz ostvarenih i planiranih ušteda na rashodima za zaposlene. Ministar Uprave Arsen Bauk tvrdi u vezi s tim da se sustav COP-a razvija “bolje od planiranog” i uvjeren je da je kraj godine “rok kada ćemo tu priču imati manje-više završenu”. Zasad to djeluje teško dostižno, kao uostalom i ispunjenje ovogodišnjeg proračunskog plana u dijelu izdataka za plaće.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kako sve ide, bez obzira na ovaj sustav, pitanje je hoce li onda uopce biti za place redovito…

kad bi barem znali koliko je koštao COP i koliko državni proračun daje Fini mjesečno ili godišnje za održavanje sustava. Ukidaju li državne institucije svoja informatička rješenja za obračun plaća ili je COP samo dodatni trošak državi i novi izvor zarade Fini? Koliko Fina naplaćuje državi ovu uslugu obračuna plaća?

Ajd bar nešto pametno. Do sada nismo puno vidjeli! Možda se nešto i pokrene nabolje.

New Report

Close