Porezna uprava: Nema razloga za povećanje cijena ulaznica

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2013. u 14:10
Guliver/Thinkstock

Porez na dodanu vrijednost nije razlog za povećanje cijena ulaznica za komercijalne koncerte, stoji u priopćenju Porezne uprave.

Nacrtom prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost nije predloženo nikakvo povećanje stope poreza na dodanu vrijednost u odnosu na Zakon koji je sada na snazi, što znači da porez na dodanu vrijednost nije razlog za povećanje cijena ulaznica za komercijalne koncerte, stoji u današnjem priopćenju Porezne uprave.

Zakonom o porezu na dodanu vrijednost koji je sada na snazi, propisano je da se porez na dodanu vrijednost plaća po stopi od 25 posto. Propisao je i na koja se dobra i usluge primjenjuje snižena stopa poreza na dodanu vrijednost 5 posto ili 10 posto, međutim snižena stopa poreza na dodanu vrijednost ne primjenjuje se na ulaznice za koncerte, stoji u priopćenju.

Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođene usluge u kulturi i s njima usko povezane isporuke dobara javnih ustanova u kulturi ili drugih organizacija u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske, dodaje se.

Međutim iz Porezne ističu kako je potrebno istaknuti da usluge koje obave takve ustanove koje primjenjuju oslobođenje nemaju pravo odbiti porez na dodanu vrijednost koji im zaračunaju drugi porezni obveznici, dok organizatori komercijalnih koncerata koji su obveznici poreza na dodanu vrijednost imaju pravo na odbitak pretporeza.

Stoga se sada primjenjuje stopa 25 posto na ulaznice za koncerte osim za koncerte koje kao uslugu obavljaju ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske, obzirom da su njihove usluge oslobođenje plaćanja poreza na dodanu vrijednost, dodaje se u priopćenju. Međutim, organizatori koji obračunavaju stopu od 25 posto poreza na dodanu vrijednost na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na dodanu vrijednost) dok naprijed navedene organizacije ne mogu odbiti pretporez, kažu iz Porezne.

U postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji hrvatsko zakonodavstvo na području oporezivanja porezom na dodanu vrijednost mora se uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije odnosno Direktivom Vijeća 2006/112/EZ, te je Nacrtom prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost predloženo usklađivanje s člankom 132. stavkom 1. točki n) Direktive kojom je propisano da su plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođene određene kulturne usluge i s njima usko povezana dobra, koje pružaju javnopravna tijela i druga kulturna tijela priznata od dotične države članice, zaključuje se u priopćenju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa javili se poštenjaci. Da ih je stavit na detektor laži i pitat da li su odradili koju gažu na crno i da li su uvijek platili sve poreze.

New Report

Close